Севернокорейският външен министър И Йон-хо заяви пред Общото събрание на ООН, че президентът Доналд Тръмп е направил "неизбежно посещение на нашите ракети на цялата територия на САЩ", след като нарече севернокорейският лидер Ким Чен-ун "Човек ракета", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"След продължителна и тежка битка сега ние сме на няколко крачки от завършване на ядрената ни сила", похвали се министърът на годишната среща на световните лидери.

Напразна надежда е да се смята, че КНДР ще бъде разколебана или ще промени на сантиметър позицията си заради по-суровите санкции от враждебните сили, каза също севернокорейският външен министър.

Той разкритикува остро изявленията на американския президент по адрес на страната му и нарече Доналд Тръмп "побъркан човек" , "мегаломан" и "една от най-големите заплахи за мира", като многократно размахваше пръст, за да подсили думите си.

Министърът каза също, че ядрената сила на страната му служи за възпиране на ядрената заплаха от САЩ и за предотвратяване на американска интервенция.

Тръмп отправи в Туитър нова заплаха към лидерите на Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в Туитър севернокорейския външен министър И Йон-хо и лидера на страната Ким Чен-ун, че "не след дълго тях може да ги няма", ако министърът продължава да повтаря мислите на "Малкия Човек Ракета", очевидно визирайки Ким. 

"Току-що чух какво каза външният министър на Северна Корея пред ООН. Ако той продължи да препредава като ехо мислите на Малкия Човек Ракета, тях не след дълго няма да ги има", писа Тръмп.

Размяната на все по-заплашителни и лични обиди между Тръмп и Ким се засилва, докато Пхенян се надбягва с времето, за да постигне целта си да създаде ракета с ядрен заряд, способна да достигне континенталната територия на САЩ - нещо, което Тръмп се зарече да не допусне.

В безпрецедентно изявление в петък Ким нарече американският президент "изкуфял старец" и се закани да го усмири с огън. Така той отвърна на заплахите на Тръмп в речта му пред ООН напълно да унищожи Северна Корея с нейното 26-милионно население.

Не е ясно дали последният туит на Тръмп се отнася до И и Ким лично, или до Северна Корея като цяло.

На 3 септември КНДР извърши най-мощния си досега ядрен опит. В петък Пхенян заяви, че може да извърши опит с водородна бомба в Тихия океан.