Това заявиха пред "Уолстрийт джърнъл" историци и хора, които професионално се занимават с писане на речи за политици , предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вестникът отбелязва, че в речта си републиканецът особено е наблегнал на проблемите, с които се сблъскват обикновените американци през последните години, включително престъпността и наркоманията.

Тръмп посочи, че в САЩ има много "ръждясали фабрики, разпръснати на различни места и стоящи като надгробни камъни", а за себе си каза, че е защитник на "забравените мъже и жени".

Изданието пише, че в около 58 процента от речта новият президент е апелирал към националните чувства на американците, като за последен път толкова висок дял е бил регистриран през 1981 г. при встъпването в длъжност на 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън.

Историкът Робърт Далек, специализирал се в изследване на политическото наследство на американските президенти, заявява, че при встъпването си в длъжност като правило всеки нов лидер на САЩ говори по теми като наличието на общи цели и националното помирение.

"Но този път изобщо не беше така", казва изследователят. "Ако слушате Тръмп, може да се помислите, че страната е под обсада и преживява ужасна криза", посочва още Далек, както и че подобна оценка не отговаря на действителността.

Един от авторите на речи на 43-ия президент на САЩ Джордж Буш-младши Аника Грийн заявява, че обръщението на Тръмп е било много лаконично и почти два пъти по-кратко от речите при встъпване в длъжност от последните години.

"Това е доста голяма разлика в сравнение с многословните разсъждения на Обама при неговото встъпване в длъжност", посочва тя.

"Ню Йорк таймс": Тръмп обеща на Америка нова ера


Доналд Тръмп положи клетва като 45-ят президент на САЩ и обеща да промени страната, възвести началото на "нова ера", която да разклати установения ред и да сложи край на тенденцията към упадък на страната, която нарече "тази американска касапница", подчертава на първа страница вестник "Ню Йорк таймс".

Вестникът изтъква, че в речта си Тръмп се е представил като лидер на популистко движение за връщане на изгубеното величие на Съединените щати и е очертал мрачна картина на Америка, засегната от "опустошенията", причинени от проблеми в икономиката и "чужда експлоатация", като обеща коренна промяна в тази тенденция.

Изданието набляга на обещанията, дадени на американците. "Америка ще започне отново да печели, да печели като никога досега", заяви Тръмп. "Ние ще ви върнем работата, ще си върнем границите, ще си върнем богатството и ще си върнем мечтите", заяви новият американски президент.