Предишната стратегия за национална сигурност беше приета през 2015 година от администрацията на президента Обама.

По същество, това бяха няколко изменения в аналогичния документ, одобрен през 2006 година от президента Джордж Буш-младши, съобщи ТАСС.

На специален брифинг бе съобщено, че в новата редакция на стратегията са обозначени "три големи групи, отправящи предизвикателство" на Съединените щати:

1. Държави ревизионисти, стремящи се да обезпечат такова световно устройство, което противоречи на американските "интереси и ценности".

2. Режими паразити, разпространяващи терор, заплашващи съседите си и желаещи да се обзаведат с оръжие за масово унищожение, дестабилизирайки по такъв начин важни региони.

3. Транснационални терористични организации.

Класификацията на режимите

На журналистически въпрос какво се има пред вид под термина "държави ревизионисти" и какви конкретно държави включва Белият дом в тази разновидност опасности, представител на администрацията на САЩ отговори: "Това са държави, стремящи се да променят глобалното статукво".

"Повечето хора смятат, че нахлуването на Русия в Украйна и в Грузия е променило статуквото в Европа. Китай, който създава острови в Южнокитайско море, също се стреми да промени статуквото", отбеляза говорителят.

Към втората група страни (режими паразити) бяха причислени Иран и КНДР.

Китай се възприема за "стратегически конкурент"

Това е така, защото Пекин може ефективно да действа в политическата, икономическата, отбранителната и информационната сфери по начин, по който не могат другите конкуренти на САЩ.

От друга страна, с Китай се сътрудничи, обсъжда се проблемът с КНДР, но се обръща особено внимание на факта, че Китай е заплаха за "американските иновации и незаконно си присвоява интелектуална собственост".

САЩ не натрапват демокрацията си на никого

"Ние не натрапваме нашия начин на живот, ние не налагаме демокрация. Ние се стремим да определим и да разчитаме на така наречените позитивни сили в съответната страна, което ние наричаме въодушевени партньори", заяви правителственият говорител.

Бе отбелязано, че климатичните промени не влизат в числото на стратегическите заплахи според новата американска доктрина за национална сигурност.