Много учреждения ще останат затворени, а служителите излизат в отпуск. Ще продължат да работят само структурите с жизненоважни функции, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Онези служители, чиито длъжности са от съществено значение, няма да излизат в отпуск, но засега ще работят без заплащане, заяви пред репортери Мик Мълвейни, директор на Административно-бюджетното управление на Белия дом.

Сред държавните структури от жизненоважно значение са Управлението по въпросите на социалната сигурност и въоръжените сили.

Служителите на министерството по въпросите на ветераните ще останат на работа, тъй като финансирането за ведомството им е отпуснато авансово, заяви още Мълвейни.

Пощенските услуги също ще продължат да функционират нормално, тъй като Американските пощи си имат свои източници на приходи.

Друг сектор, който би трябвало да работи в обичайния си ритъм, е въздухоплаването. Авиодиспечерите, проверяващите служители на Службата за транспортна безопасност и агентите на Службата за митнически и граничен контрол също остават на работа.

"Всички тези хора ще работят без пари, което просто не е честно", заяви Мълвани.

Министерството на вътрешните работи каза, че полага усилия националните паркове и другите природни обекти, за които отговаря, да останат "максимално достъпни" за посетители, съобщи "Вашингтон пост".

Но спирането на работата на правителството ще засегне Федералната служба за бедствия и аварии, която в момента се занимава с ликвидиране на последиците от няколко природни бедствия, включително урагана, заради който по-голямата част от Пуерто Рико остана без електричество месеци наред, и горските пожари в Калифорния.

Поради кризата около националния бюджет службата може да изпрати много от хората си в отпуск, като отново става дума за такива, чиито функции не са жизненоважни.

Последният път, когато държавните институции в САЩ спряха работа заради криза с бюджета, беше през октомври 2013 г. Тогава американската общественост до голяма степен смяташе за отговорни за проблема хардлайнерите в Републиканската партия.

През 2013 г. проблемът започна, след като републиканците се опитаха да отменят финансирането за програмата за здравна реформа, известна като Обамакеър. Държавните служители с нежизненоважни функции бяха пратени в отпуск за цялото времетраене на кризата, продължила 16 дни.

Национални паркове, Националната зоологическа градина и НАСА спряха работа. Близо 800 000 служители на федералните власти не получаваха заплащане до момента, в който на петия ден от кризата Конгресът реши да им се плати със задна дата.

Сегашната криза ще продължи, докато конгресмените не постигнат съгласие по законопроекта за бюджетните разходи. Конкретен план засега няма, но се очаква днес разговорите в Сената да продължат и евентуално утре да се гласува по вариант, предложен от демократа Линдзи Греъм за временна резолюция, позволяваща финансирането на дейността на правителството да продължи до 8 февруари.

Датата не е избрана случайно. На 30 януари президентът ще говори пред двете камари на Конгреса и републиканците не биха искали това да става на фона на бюджетна криза.