"Американската стомана и американските ръце произведоха послание от 100 000 тона към света: американското могъщество не знае граници", заяви Тръмп на церемонията във военноморската база в Норфък, щата Вирджиния.

Към които и хоризонти да се насочи този кораб, съюзниците ни ще спят спокойно, а враговете ни ще треперят от страх, заяви президентът на САЩ на церемонията по официално приемане на кораба от военноморските сили.

Сред присъстващите на церемонията бяха бившите министри на отбраната Доналд Ръмсфелд и Дик Чейни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новият самолетоносач "Джералд Форд" е кръстен на 38-ия президент на САЩ.

Строежът му започна през 2009 г. и трябваше да завърши през септември 2015 г. на цена от 10,5 милиарда долара, но този бюджет достигна над 20 процента преразход до 12,9 милиарда долара.

ВМС обясняват забавянето и преразхода с високотехнологичните системи на кораба.

Новият самолетоносач е първият от клас "Джералд Форд", който заменя досегашния клас самолетоносачи "Нимиц".

Следващият от това ново поколение е самолетоносачът "Кенеди", чийто строеж вече е започнал.

ВМС на САЩ искат да увеличат флота си до 12 самолетоносача до 2031 г..

Никоя друга държава няма такава военноморска сила. Русия и Франция имат по един самолетоносач, а Китай въведе във въоръжение втория си, но той още не е в оперативна готовност.

Самолетоносачът е с дължина 333 метра и екипаж от 4460 души и е задвижван от два ядрени реактора.

Новият му тип катапулт за самолети, електронен, а не парен, ще осигури 25 процента повече излитания за 75-те самолета и хеликоптери, а подобренията позволяват по-лесна поддръжка с екипаж от 500 души по-малко спрямо самолетоносачите от клас "Нимиц".