Представител на Пентагона каза пред АФП, че скоро ще бъде направено официално съобщение във връзка с този план, предаде БТА. Според в. "Ю Ес Ей тудей" планът ще бъде огласен тази седмица.

Източникът отбелязва, че съкращаването на персонала ще засегне както военните в страната, така и тези на мисии в чужбина. Мярката има за цел да сведе числеността на персонала до 450 000 души до края на 2017 финансова година, тоест до 30 септември 2017 г.

Вестникът се позовава на документ, според който причина за съкращенията са бюджетните изисквания.

А ако през октомври се наложи да се извършат автоматични бюджетни съкращения, както е от 2013 г. насам, ще трябва да се съкратят още 30 000 военни, се казва в документа.

Всекидневникът припомня, че през 2013 г. в бюджетни документи сухопътните сили предупредиха, че численост под 450 000 войници може да им попречи да се наложат в един конфликт.

През февруари президентът Барак Обама обяви проектобюджет за 2016 финансова година (която започва на 1 октомври тази година), предвиждащ военните разходи да се увеличат на 585 милиарда долара - с 38 млрд. долара в сравнение с предходната година.

От цялата сума 50,9 млрд. долара ще бъдат предназначени за Афганистан и продължаващите военни операции срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. В разгара на конфликтите в Ирак и Афганистан, американските сухопътни сили наброяваха 570 000 души.