„Връщайки се в родината, руските дипломати ще прекарат новогодишните празници в обкръжението на близки и роднини, у дома. Ние няма да създаваме проблеми на американските дипломати. Никого няма да експулсираме“, се казва в изявление на Путин, разпространено от пресслужбата на Кремъл.

Той допълва, че Русия няма да „забранява на семействата и децата на дипломатите да ползват познатите им места за отдих през празничните дни“.

„Освен това, всички деца на американски дипломати, акредитирани в Русия, ги каня на новогодишното тържество в Кремъл“, допълва руският лидер.

Путин каза, че Русия си запазва правото на отговор на САЩ, които въведоха поредните антируски санкции и изгониха руски дипломати, но подчерта, че Москва "няма да пада на нивото на кухненска дипломация".

"Запазвайки си правото на ответни мерки, няма да падаме на нивото на "кухненска", безотговорна дипломация и в по-нататъшните си стъпки за възстановяване на руско-американските отношения ще се ръководим от политиката, която ще води администрацията на президента Доналд Тръмп", е заявил Путин според пресслужбата на Кремъл.

Руският лидер е поздравил също така сегашния президент Барак Обама и новоизбрания Доналд Тръмп, както и техните семейства и целия американски народ с настъпващата Нова година.

"Жалко, че администрацията на Обама приключва мандата си по такъв начин, но въпреки това поздравявам него и семейството му с настъпващата Нова година. Поздравявам и новоизбрания президент Доналд Тръмп, и целия американски народ", се казва в специалното изявление на Путин, разпространено от пресслужбата на Кремъл.

В изявлението се казва, че действията на САЩ срещу Русия вредят не само на двустранните отношения, но на света като цяло, като се има предвид отговорността на Русия и САЩ за опазване на глобалната сигурност.

По-рано бе съобщено, че Русия ще обяви за персона нон грата 35 американски дипломати – 31 служители на посолството в Москва и четирима от генералното консулство в Санкт Петербург. Предложението за това бе на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. То бе отговор на обявените вчера антируски санкции на Вашингтон, включващи и бързо експулсиране на 35 руски дипломати.

Бе съобщено също, че руските власти ще затворят англо-американското училище в Москва. Това училище с традиции от десетилетия посещават и деца на американски дипломати.

Но около 12 ч днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова опроверга съобщението.

Тя реагира не по традиционния начин, а на страницата си във Фейсбук и обвини за разпространението му официални лица и медии в САЩ.

Тръмп: Винаги съм знаел, че Путин е много умен

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп похвали руския държавен глава Владимир Путин за решението му да не гони американски дипломати от Русия в отговор на експулсирането от САЩ на 35 руски дипломати.

В съобщение в Туитър Тръмп окачествява това решение като "отличен ход". "Винаги съм знаел, че той е много умен", добавя Тръмп по адрес на руския президент.