Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю по програмата "Вести в събота" на руската телевизия, предаде БГНЕС.

Той допълни, че Русия и САЩ имат общи интереси в ключови цели и трябва да работят заедно.

"Имаме несъгласия по няколко международни проблема. Същевременно обаче има нещо, което ни обединява, което ни кара да работим заедно. Имам предвид общи усилия, насочени в това да направим световната икономика по-демократична, балансирана и премерена, за да може световният ред да е по-демократичен. Имаме обща цел", заяви Путин.

Агенция Ройтерс коментира, че това е смекчаване на силно критичната позиция на Путин спрямо САЩ.

Руският президент неведнъж е обвинявал САЩ и Запада за украинската криза.

Само преди два дни по време на годишната си реч Путин обвини САЩ в опити да доминират случващото се по света, като обяви, че Щатите "не искат съюзници, а васали".

Въпреки това критиките му към Запада бяха по-умерени в сравнение с предишни подобни изяви.

Говорейки за разногласията между Русия и САЩ руският президент имаше предвид проблемите в областта на безопасността, излизането на САЩ едностранно от системата на противоракетна отбрана и други въпроси от международната политика, предаде БТА.

По повод санкциите срещу Москва Путин посочи, че "е безполезно и безсмислено да бъде упражняван натиск върху Русия по такъв начин". 

Президентът заяви, че страната му е готова да нормализира отношенията си със Запада и че не смята никоя страна за свой враг.

Отговорите на Путин на други ключови въпроси >>