Тази процедура ще се извършва отново от 1 септември единствено в Москва. Това се казва в съобщение на сайта на американското посолство в руската столица. От там съобщиха още, че всички насрочени срещи с кандидатите за визи ще бъдат отменени, предаде БНР.

"Във връзка с мерките, предприети от Русия за ограничаване числеността на сътрудниците на дипломатическите мисии на САЩ в Русия, от 23 август 2017 година се преустановява процедурата по издаването на неимиграционни визи в цяла Русия. Вече назначените интервюта се отменят. А онези, които вече са подали документи за оформяне на виза за САЩ, ще бъдат допълнително информирани по какъв начин ще могат да пренасрочат за друго време интервютата си", се казва в съобщението.

На 31 юли президентът Владимир Путин обяви, че от 1 септември от Русия ще бъдат изгонени 755 дипломати. Мярката дойде в отговор на наложените от Конгреса на САЩ нови икономически санкции срещу Русия.

Поне засега обаче няма да има реципрочен отговор от Русия на обявеното днес от САЩ намерение, предаде ТАСС. Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че Москва ще проучи изявлението на САЩ, преди да отговори на наложените ограничения.

"Американските автори на тези решения предприеха пореден опит да породят недоволство сред руските граждани от действията на руските власти. Това е добре известна логика, това е логиката на онези, които организират цветни революции", каза Лавров на обща пресконференция в Москва с египетския си колега Самех Шукри, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той увери, че руската страна не възнамерява да отмъщава на американските граждани.

"Ако някой се е надявал лошият пример, както е в случая, да бъде заразен, не си е направил добре сметката", подчерта руският министър.