Това заяви днес говорителят на руското военно ведомство генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

"Министерството на отбраната на Русия откликна на молбата на Пентагона и оперативно разгледа предложнията да се координират действията в рамките на борбата с терористичната групировка ИДИЛ (предишното име на "Ислямска държава") на сирийска територия. Като цяло тези предложения може да бъдат приети за реализиране", каза той.

Трябва само да уточним някои технически подробности, които ще обсъждат днес представители на руското военно ведомство и на Пентагона на експертно равнище, добави той.

Вчера американският министър на отбраната Аштън Картър призова  в Испания Москва спешно да отговори на предложенията на Вашингтон за приемане на правила за поведение в сирийското небе, с цел избягване на въздушни инциденти.

Американските и руските военни проведоха видеоконференция миналата седмица, на която представителите на Пентагона предложиха да се приемат правила за избягване на инциденти по време на паралелните кампании на въздушни удари в Сирия, извършвани от Русия и от водената от САЩ международна коалиция. Но по думите на Картър оттогава не са последвали никакви действия на Москва в тази посока.

Съединените щати не са дали съгласие за военно сътрудничество с Русия в Сирия, заяви в Рим министърът на отбраната Аштън Картър.

Той добави, че САЩ са готови да водят технически разговори за сигурността на пилотите.

"Не сме готови да сътрудничим в стратегия, която, както обяснихме, е трагично погрешна от страна на Русия", каза Картър. Той повтори американските обвинения, че ударите на Русия не са насочени срещу бойци на "Ислямска държава"

Руската авиация продължава бомбардировките


Интензивни руски въздушни удари бяха извършени днес в сирийската провинция Хама и в райони в съседната провинция Идлиб, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, който следи развитието на конфликта. 

Днешните руски удари са били насочени към градовете Кафр Зита, Кафр Набудах, Ал Саяд и селото Ал Латаминах в провинция Хама, както и към градовете Кан Шайкун и Алхбит в Идлиб.

По-голямата част от провинция Идлиб е в ръцете на бунтовнически съюз, в който влизат сирийското крило на Ал Кайда - Фронт Ан Нусра и други ислямистки фракции.

Той оказва силен натиск върху сирийската армия, посочва. Центърът за наблюдение на човешките права, който разчита на източници на терен, съобщи, че е имало също тежък обстрел с ракети повърхност-повърхност в района.

От 30 септември насам руските Военнокосмически сили нанасят удари по обекти на ИД в Сирия с над 50 самолета и хеликоптера, включително Су-24М, Су-25 и най-нови многофункционални Су-34.

Министерството на отбраната в Москва изтъква, че "не е планиран и не е осъществяван нито един удар по гражданската инфраструктура, където би могло да има мирни жители".