Руското ръководство е на мнение, че представената от Пентагона стратегия не спазва суверенността на нейните съседи и е отворена към използване на сила за постигане на американските цели.

Новата национална военна стратегия на САЩ посочва четири държави, сред които и Китай, като страни, които могат да заплашат интересите на САЩ в областта на сигурността.

Подкрепяме възхода на Китай и го насърчаваме да стане партньор с цел постигане на по-голяма международна сигурност, но претенциите на Китай върху почти цялото Южнокитайско море не отговарят на международното право, се казва в документа от около 20 страници.

Трите други страни, посочени  като опитващи се да поставят под въпрос ключови аспекти на световния ред, са Русия, Иран и Северна Корея. Нито една от тези страни не е възприемана като държава, търсеща директен военен конфликт със САЩ и техните съюзници. Въпреки това всяка една от тези страни поражда сериозно безпокойство във връзка със сигурността, се допълва в документа.

Според Пентагона Русия нееднократно демонстрира, че не зачита суверенитета на своите съседи и е готова да използва сила за постигането на целите си.

"Руските военни ходове подкопават регионалната сигурност пряко и чрез подставени сили", се казва в новата "Национална военна стратегия на САЩ".

Американската национална военна стратегия подчертава също и заплахата, идваща от екстремистки организации като "Ислямска държава" или "Ал Кайда".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, говорейки пред журналисти, изрази съжаление за съдържанието на документа и каза, че той демонстрира "конфронтационно отношение, лишено от всякаква обективност към нашата страна". Той подчерта, че тази стратегия няма да помогне за подобряване на отношенията с Москва, обтегнати от кризата в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес по време на посещение в Румъния, че алиансът не вижда "непосредствени заплахи", в опит да успокои членовете, които имат близки отношения с Русия, предаде Асошиейтед прес.

"Виждаме една по-настоятелна Русия, която се опитва да сплашва съседите, като насилствено променя граници", заяви Столтенберг по време на посещение в Букурещ, за да инспектира обект, на който алиансът ще изгради командно-контролен център.

По думите му НАТО не търси конфронтация с никого.

"Искаме обаче да осигурим сигурност за нашите членове на изток и юг", добави той.