Наложените от САЩ и ЕС санкции на Русия са "най-слабият възможен отговор", заяви Маккейн във Вилнюс, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако европейците и американците не вземат по-строги мерки, смятам, че (руският президент Владимир) Путин ще стане по дързък", каза Маккейн след среща с президента на Литва, Далия Грибаускайте.

"Позорно е, че не помогнахме на правителството и народа на Украйна след нашествието на Владимир Путин. Отговорът на действията на Путин бе почти смехотворен", заяви американският сенатор.

Маккейн изрази силно безпокойство от нарастването на насилието в Източна Украйна и повтори призива си да се доставят оръжия на украинската армия.

Той също така изрази безпокойство за сигурността на Молдова и призова за укрепване на сътрудничеството между САЩ и балтийските страни, които са били половин век под съветско господство, а от 2004 г. са членки на НАТО, отбелязва АФП.

"Убеден съм, че можем да водим по-значително военно сътрудничество, не с постоянни бази, разбира се, но чрез ротация на войски и военни учения", заяви Маккейн.