Пентагонът опроверга руските твърдения, че в зоната на конфликта в Източна Украйна има американски войници, окачествявайки изказванията на Москва като "абсурден опит да измести фокуса" от нейните действия в района, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Русия продължава да оказва подкрепа под формата на оръжия, обучение и командно-контролна помощ за въоръжените сепаратисти в Източна Украйна в грубо нарушение на ангажиментите на Москва от Минск и суверенитета на Украйна", каза говорителката на американското министерство на отбраната Айлийн Лайнз.

По думите й Пентагонът ясно е заявил, че има няколкостотин военнослужещи, които обучават украински гвардейци в западната част на страната близо до границата с Полша.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери призова в телефонен разговор руския министър на външните работи Сергей Лавров страната му да изтегли своите войници от Източна Украйна, предаде още Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на американското външнополитическо ведомство.

По-рано Русия обвини САЩ, че изпращат войници в Източна Украйна

Русия отхвърли американските обвинения за разполагане на ПВО в Украйна и обвини САЩ, че изпращат военни в източната част на страната.

Москва отхвърли гневно американските обвинения, че е разположила още системи за противовъздушна отбрана в Украйна, и обвини Вашингтон, че изпраща военни инструктори в обхванатата от конфликт източна част на страната, предаде ДПА.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф заяви вчера, че руската армия е разположила нови системи за противовъздушна отбрана в Източна Украйна и че това е най-голямото от август струпване на такава техника в зоната на конфликта.

Харф също обвини Москва, че продължава да доставя тежко въоръжение в Източна Украйна в нарушение на последното споразумение за спиране на огъня, както и че увеличава военното си присъствие по границата с Украйна.