Външното министерство е помогнало за организирането на срещата на остров край южния финландски бряг, но отказа да съобщи повече информация, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

По-рано този месец финландският президент Саули Ниинистьо се срещна с руския президент Владимир Путин и посети Украйна за преговори с украинския президент Петро Порошенко.

Неговата пресслужба обаче отрече той да е участвал в преговорите през юни.

Юни месец беше белязан от засилване на напрежението между Русия и Запада, докато в Източна Украйна се засилваха боевете между украинската армия и проруските сепаратисти, отбеляза АФП.

Външният министър на Финландия Ерки Туомиоя потвърди, че срещата се е състояла.

"Ако искаме политически решения, всякакви подобни официални и тайни срещи са полезни", заяви той пред медиите.

Русия и САЩ не водят никакви "тайни преговори" за Украйна
, каза днес следобед руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Във връзка със съобщенията за някакви "тайни преговори" между Русия и САЩ по украинската тематика, състояли се на финландския о. Бойсто, бихме искали да отбележим, че в края на юни там наистина бе проведена експертна среща. Става обаче дума не за консултации между официални представители на двете държави, а за един от многобройните контакти по линия на руските и американските неправителствени структури и академични общности",
уточнява руското външно министерство.

Русия подготвя изменения на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС

Експертните консултации може да доведат до промени на текста на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС и приложенията към него, смята Андрей Белоусов, помощник на президента Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Белоусов обеща в най-кратки срокове да бъдат разгледани точките от Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, които предизвикват руското безпокойство, както и да се намерят някакви решения.

Това включва "възможно внасяне на изменения в текста на споразумението или неговите приложения", подчерта Белоусов.

Украйна може да внесе изменения поне в текста на приложението, който се отнася до митата и сроковете, уточни помощникът на руския президент.

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев съобщи, че първите експертни консултации по този въпрос ще се състоят в Москва тази седмица.

Те ще бъдат готови до министерската среща, планирана за 12 септември в Брюксел.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт също изрази увереност, че ще може да се намери решение на "така наречените търговски усложнения, възникващи в резултат на прилагането на споразумението за асоциация".