"Ние разчитаме, че САЩ най-после ще предприемат спешни мерки в интерес на деескалацията на обстановката в съответствие с положенията на Женевската декларация от 17 април", се казва в документа, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Москва настоява незабавно да бъде прекратена военната операция в Югоизточна Украйна и да бъдат изтеглени частите на украинските въоръжени сили и на силовите структури в местата на постоянната им дислокация.

"Досега не е направено нищо за решаването на тази неотложна задача. Надяваме се, че във Вашингтон разбират своята отговорност за случващото се", подчертава руското Министерство на външните работи.

Там отбелязват също така, че "планираните на 23 и 24 април телефонни контакти между (двамата външни министри) Сергей Лавров и Джон Кери за съжаление не се състояха по независещи от Москва причини".

В навечерието на насрочения за 25 април нов разговор между тях руската страна настоява "Вашингтон да използва цялото си влияние върху временното правителство в Киев, за да го вразуми и да го убеди да се въздържа от необмислени крачки, въвличащи Украйна все по-дълбоко в бездната на кризата".

Джон Кери на свой ред обвини Русия, че не спазва Женевското споразумение и предупреди Москва, че ако не предприеме незабавни стъпки за намаляване на напрежението, това би било "сериозна" и "скъпоструваща грешка".
По думите му в такъв случай Вашингтон не би имал друг избор, освен да наложи допълнителни санкции.

Пентагонът разкритикува провежданите от Русия военни учения на границата с Украйна, предаде Reuters, цитирана от Агенция "Фокус".

Съобщенията за провеждането от Русия на допълнителни учения на границата с Украйна не са в полза на деескалирането на ситуацията”, каза прессекретарят на Пентагона полковник Стив Уорън.

По думите му, САЩ са засекли движение на войските по границата с Украйна.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За антитерористичната операция в Източна Украйна