Осем турски изтребители Ф-16, патрулиращи в района на турско-сирийската граница, са били поставени под радарно следене от неидентифициран МиГ-29, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на изявление на турската армия.

Инцидентът е станал на 5 октомври. Проследяването от самолета е продължило 4 минути и 30 секунди.

Турските изтребители са били поставени под радарно следене и от базирани в Сирия противоракетни системи за 4 минути и 15 секунди същия ден, се допълва в изявлението на турската армия.

Русия покани турски представители

Русия кани в Москва представители на министерството на отбраната на Турция, за да бъдат обсъдени вариантите за предотвратяване на недоразуменията, които може да възникнат в резултат на действията на въздушно-космическите сили на Руската федерация в Сирия, заяви днес заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС и БТА.

Готови сме за създаване на различни работни групи с всяка заинтересована държава по определени проблеми. В случая на първо място трябва да споменем Турция. Ще се радваме да посрещнем в Москва представители на министерството на отбраната на Турция, каза Антонов след среща с военни аташета на редица страни, включително на САЩ и Турция.

Турското външно министерство съобщи вчера, че на 3-ти и 4-ти октомври руски изтребители са нарушили турското въздушно пространство.

Руското министерство на отбраната посочи, че първият инцидент е станал заради лоши метеорологични условия и обяви, че командването на руската авиационна група в Сирия е взело необходимите мерки за предотвратяване на подобни случаи. Вторият случай не бил свързан с руската авиация в Сирия.

Москва: 11 септември беше и наша болка


На САЩ бе напомнено, че Русия ги е подкрепила след терористичните нападения на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, предаде Ройтерс.

Москва отново заклейми западната пропагандна кампания, която според нея изопачава целите на руската интервенция в Сирия. Кремъл казва, че основна цел на тази интервенция е да помогне на президента Башар Асад в борбата с Ислямска държава.

Но САЩ и Западът обвиняват Русия, че подкрепя Асад и нанася удари срещу други групировки, отбелязва Ройтерс. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова напомни днес за реакцията на Кремъл след 11 септември 2001 г. и наред с това отхвърли позицията на САЩ за руската операция в Сирия.

"Искам да ви напомня, че след нападенията на 11 септември ние изпитахме болката на САЩ, сякаш беше наша болка, разбирайки какво е тероризмът", каза Захарова на пресконференция.

Подкрепихме САЩ по всякакъв начин, включително в Съвета за сигурност на ООН. Помагахме им да се борят с тероризма. Не зададохме въпроса: терористите добри ли са или лоши, продължи тя.

Захарова напомни и за ислямистките нападения в Русия и заяви, че борбата с ислямистите е въпрос на национална сигурност за Москва.

"Ние преживяхме това, знаем какво е и не искаме международният тероризъм да се върне отново в страната ни. Това е болезнено за нас и очакваме разбиране по този въпрос", каза говорителката на руското външно министерство.