Това каза днес говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков в програмата "Вести в събота със Сергей Брильов", цитирана от БТА.

"Ръководя се от изявления на нашия президент. Действително има определена информация, не знам доколко тя е подробна, но определени интереси има", каза Песков. Така той отговори на въпрос на водещия "участва ли синът на Ердоган в петролния бизнес".

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС, Путин заяви, че Турция се снабдява с петрол от завладените от терористите територии.

„Отдавна сме установили факта, че в Турция отива голямо количество петрол и петролни продукти от завзетите от „Ислямска държава“ земи“, каза преди два дни руският президент и подчерта, че това дава на екстремистите солидни финансови постъпления.

Да ви обърна внимание на факта, че новият министър на енергетиката в новото турско правителство е зетят на Ердоган. Той е министър на енергетиката. Просто констатирам, подчерта от своя страна говорителят на руския президент.

САЩ: Не знаем за летателния план на сваления самолет

Русия не е информирала американските военни за летателния план на самолета си, свален във вторник от Турция, противно на това, което твърди руският президент Владимир Путин.

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на двама американски служители, пожелали да останат анонимни.

Веднага след инцидента Путин даде да се разбере, че САЩ до известна степен са отговорни за свалянето на самолета, дори намекна, че САЩ може би са избързали и са дали на Турция подробни сведения за оперативните планове на Русия, преди извършването на операцията.

"Ние информирахме нашите американски партньори кога и къде ще лети руската авиация. И точно тогава турските ВВС свалиха руския бомбардировач. Възниква въпросът: защо даваме такава информация на американците", каза в четвъртък Путин пред репортери.

Пентагонът не коментира веднага думите на руския президент, но в миналото е признавал, че Русия е предупреждавала ръководената от САЩ коалиция за някои от операциите си, например, за изстрелването на крилати ракети на 17 ноември.

Цитираните от Ройтерс два американски източника обаче заявиха, че Русия не е съобщила на САЩ такива подробности за операцията си, както намеква.

САЩ искат от Турция още войници по границата със Сирия

Администрацията на американския президент Барак Обама упражнява натиск върху Турция да разположи допълнително хиляди войници по границата си със Сирия, за да се спре преминаването през нея на бойци на терористичната групировка "Ислямска държава", предаде БНР.

Това пише изданието "Уолстрийт Джърнъл", като цитира неназован официален американски представител.

Според Вашингтон, става дума за около 100-километров участък от границата, който, според американските власти  „Ислямска държава“ използва, за да придвижва свои бойци към и извън зоната на сраженията.

Това е международна заплаха, и тя идва от Сирия през територията на Турция, подчертава служителят.