Именно те са най-близките съюзници на Америка в борбата й срещу Ислямска държава (ИД), пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от новинибг.

Турската офанзива, извършена въпреки протестите на САЩ, бележи опасна нова фаза в отношенията между двете страни от НАТО - техните интереси влизат в пряк конфликт на бойното поле.

Освен това тя показва до каква степен Америка е загубила влиянието си в Сирия, където основната й цел беше да срази ислямистките бунтовници. Значението, което Турция придава на Сирия, може да означава поражение за САЩ, пише британският в. "Гардиън" и отбелязва, че западните страни не могат да си позволят да загубят Анкара като противовес на налагания от Русия мир.

САЩ, Великобритания и Франция отправиха силни критики срещу турското нашествие в Северна Сирия, но трите страни проявяват нежелание да поискат от Турция, която е техен съюзник в НАТО, да се изтегли и призовават да ограничи жертвите до минимум. Това вероятно означава, че Анкара може да продължи опита си да прогони сирийските кюрди от Африн.

Проблемът на западните страни е, че ако развръзката на конфликта в Сирия може вече да наближава, те не могат да си позволят да загубят дипломатическата подкрепа на Турция. Анкара се смята за жизненоважен противовес на налагания от Русия мир. Притесненията на Анкара за сирийските кюрди по границата й може да подтикнат турския президент Реджеп Ердоган да сключи споразумение с Москва и Дамаск. Това би означавало дипломатическо поражение за САЩ само седмица след като правителството на президента Доналд Тръмп се ангажира с политическо решение, включващо сваляне на Башар Асад и прогонване на водените от Иран милиции.

Речта на Рекс Тилърсън, с която бе поет този ангажимент, беше повратна точка, която остана недооценена в Европа, отбелязва в. "Гардиън". Тя беше подложена на критики, защото ясно показа стремежите на САЩ, но не и възможни средства за натиск, с които западните страни да убедят Москва да изостави Асад.

Средствата за натиск, с които разполагат западните страни, ще бъдат сериозно отслабени, ако не разполагат с подкрепата на Анкара. Ако вместо това Турция застане на страната на Русия, Москва ще може да наложи своето политическо решение на преговорите в Сочи, планирани за 29 и 30 януари.

Събитията от последните няколко дни показват, че Русия и Турция може да са близо до сключване на споразумение. Турски висши военни посетиха Москва преди инвазията в Сирия, за да получат гаранции, че руската бойна авиация няма да нападне техни сили. Очертанията на споразумение са ясни - Анкара подкрепя руския мирен процес, а Москва мълчаливо приема турските стремежи за отслабване на кюрдите по границите.

САЩ могат да кажат, че са толерирали завземането на територия от кюрдите в Северна Сирия, докато кюрдските милиции в Сирийските демократични сили са били необходими за победа над Ислямска държава. Сега, след като тази битка е спечелена, приоритетът за Вашингтон е да спре влошаването на отношенията си с Турция. Ако това означава Анкара да завземе временно територии в разпокъсаната Сирия, така да бъде, допълва изданието.