Турският премиер Ахмет Давутоглу призова Съединените щати да заемат по-решителна позиция срещу Русия във връзка с намесата й в Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Вече нямаме надежда относно преговорите между Русия и САЩ по въпросите за Сирия. След всяка такава среща Русия още повече засилваше своята агресия", заяви Давутоглу, цитиран от ТАСС.

"И е наше право да говорим затова, защото ние сме приютили милиони сирийци", добави премиерът, който участва в международна донорска конференция в Лондон за хуманитарна подкрепа за сирийския народ.

Давутоглу посочи също, че хуманитарната криза в Сирия се е задълбочила заради "интензивните бомбардировки" в района на градовете Алепо и Мадая в Северна Сирия, на които според него са били подложени отрядите на опозицията.

Той добави, че за неговата страна няма разлика между режима на президента Башар ал Асад и радикалната групировка "Ислямска държава".

Същевременно турският премиер подчерта, че "тези, които подкрепят режима на сирийския президент Башар ал Асад, извършват военни престъпления", предаде Ройтерс.

"Русия се опитва да отклони вниманието от своите престъпления в Сирия, като намеква, че Турция подготвя военна интервенция в тази страна", посочи още премиерът, цитиран от Ройтерс.

Москва: Турция се готви за нахлуване в Сирия

"Случващото се на турско-сирийската граница говори за интензивната подготовка на Турция за нахлуване в Сирия", заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА Новости и Агенция "Фокус".

"Имаме сериозни основания да подозираме Турция в интензивна подготовка за военна намеса на територията на суверенна държава, каквато е Сирия. Виждаме все повече признаци за прикрита подготовка на турските въоръжени сили за активни действия на сирийска територия", посочил е Конашенков.

Той е добавил, че по-рано руското министерство на отбраната е предоставило на международната общност неопровержими видеодоказателства, на които се вижда как турски самоходни артилерийски установки обстрелват населени места в северната част на провинция Латакия.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За участието на Русия във войната в Сирия