Бомбардировачът Су-22 бе свален от оглавяваната от САЩ коалиция вчера, предаде ТАСС.

Решението влиза в сила от днес, обяви руското министерство на отбраната. То призова американското военно командване да проведе внимателно разследване на случая и да представи неговите резултати, както и мерките, които ще предприеме.

Руското министерство на отбраната осъди свалянето на бомбардировача като "нарушаване на международното право и военна агресия срещу (Сирия)", както и като "цинично нарушаване на суверенитета на (тази страна)".

Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, които летят западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия, предупреди военното ведомство на Руската федерация.

Сирийският самолет хвърлил бомби над сили, подкрепяни от международната коалиция на САЩ, на около 40 км от Ракка, се казва в американската официална информация.

Централното командване на САЩ обяви, че сирийският самолет е свален при "колективна самоотбрана на войски на коалицията и техни партньори" от Сирийските демократични сили (СДС) близо до Табка.