В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение.

Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го "постзападен", каза Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността.

Според Лавров, който се ползва с доверието на президента Владимир Путин, всяка суверенна държава ще търси баланса между собствените си интереси и интересите на партньорите си.

Спирайки се на отношенията със САЩ, Лавров заяви, че Русия иска само отношения на "взаимно уважение".

"Какви отношения искаме със САЩ? Прагматични отношения и взаимно уважение, признаване на нашата (обща) отговорност за стабилността на света", подчерта руският дипломат.

Потенциалът на сътрудничеството в политическата и икономическата сфера, както и в сектора на хуманитарните въпроси е огромен, но той трябва тепърва да бъде реализиран и ние сме отворени за това дотолкова, доколкото са отворени и САЩ, продължи Лавров.

Москва не вижда нито едно доказателство за това, че руската страна е участвала в кибератаките в Германия, Франция и Италия, декларира още руският външен министър.

Разширяването на НАТО на изток доведе през последните 30 години до безпрецедентно напрежение в Европа, заяви Сергей Лавров.

Той отбеляза, че епохата на Студената война още не е завършила, ако се съди по някои изказвания на форума.

"Казват, че войните започват в главите на хората, и е логично там и да завършат, но със Студената война това още не е станало", коментира той.

Лавров отбеляза, че ако западните страни поискат да преодолеят този "изкуствено създаден етап на конфронтация" с Русия, то това е по силите им. Той оцени предложението на германския канцлер Ангела Меркел Съветът Русия-НАТО да обсъди темата за кибератаките като готовност този съвет да възобнови "пълноценното сътрудничество, а не да се ограничава с изкуствено (сътрудничество)".

В речта си руският външен министър прикани Запада да предостави доказателства за твърденията, че страната му стои зад хакерски атаки срещу западни държави.

Правителството в Киев ще получи пълен контрол върху границата на Украйна с Русия едва когато изпълни ангажиментите си по Минските споразумения, което още не е направило, даде да се разбере Лавров.

Лавров говори на форума в Мюнхен няколко часа след вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който пристигна в баварската столица, за да успокои европейските съюзници за намеренията на Доналд Тръмп.

Майк Пенс заяви, че Вашингтон ще продължи да подкрепя НАТО.

"От името на президента Доналд Тръмп днес ви нося уверението, че САЩ силно подкрепят НАТО и ще бъдат непоколебими в ангажимента си към трансатлантическия съюз", каза Пенс.

Той обаче повтори искането на новата американска администрация членките на НАТО да отделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана.

Американският вицепрезидент каза още, че Русия трябва да спазва ангажиментите си съгласно Минските споразумения и да помогне за деескалация на конфликта в Украйна.

САЩ ще продължат да държат Русия отговорна, дори докато търсим нови допирни точки, които според президента Тръмп могат да бъдат открити, посочи Пенс.