Текущият етап от дипломатическия конфликт между САЩ и Русия с изгонването на дипломати и запор на дипломатическа собственост най-добре може да бъде описан с цитат от романа "Театър" на Съмърсет Моъм: "Никога не прави ненужни паузи! А ако направиш пауза, я протакай и удължавай колкото можеш! Колкото по-велик е един артист, толкова по-големи паузи прави!"

Владимир Путин преподаде урок по висше актьорско майсторство на целия свят на тема "Как трябва да се правят паузи".

Паузата на Русия продължи седем месеца - толкова време продължи руското мълчание в отговор на демарша на американската страна в навечерието на новата 2017 година, когато от САЩ бяха отзовани 35 руски дипломати и бе спрян достъпът на посланически сътрудници до руска дипломатическа собственост (две вили в околностите на Вашингтон).

В крайна сметка, случаят се оказа действително безпрецедентен и очевидно ще влезе в историята на световната дипломация със забележка "Не копай другиму гроб - сам може да паднеш в него".

Всички враждебни дипломатически стъпки на САЩ (напромер факта, че американците до ден днешен не са издали визи на руските дипломати, изпратени да заменят изгонените), както и цялостната политика на САЩ от последните месеци, включително и новия пакет санкции - всичко това позволи на Москва да се обърне към друг аспект на двустранните дипломатически отношения - сериозния дисбаланс в числеността на посолствата в полза на САЩ.

В крайна сметка Русия предложи на американците да приведат числеността на всичките си посланически и консулски учреждения до равнище, равняващо се на руското в САЩ.

Това, разбира се, няма да парализира работата на мисията, но ще й създаде доста сериозни проблеми.

Такъв обрат на събитията ще изисква пълно прекрояване на щатното разписание, сериозно увеличаване на натовареността на запазените щатни единици, както и орязване на цели направления в дейността на посолството.

Тези мащабни съкращения действително ще доведат до колапс в дипломатическата дейност на американците в Русия.

Даденият едномесечен срок за решаване на тази задача не е проява на мекушавост и слабост от руска страна, както смятат някои, а по-скоро подигравка и гавра.

Ако в течение на месец на Вашингтон "не му дойде акъла" и не започне да се държи адекватно (поне по дипломатическа линия), то тогава Москва ще продължи "възпитателната работа" - например, от оставащите 455 човека американски дипломатически персонал ще изгони 35 дипломати, избирайки по свое усмотрение най-ценните сътрудници.

Цялото това "бичуване" се извършва пред погледа на целия свят и е крайно болезнено и парализиращо за американската дипломация.

Русия прибегна до този ход, след като прояви преди това невероятно търпение и прибегна до продължили дълго време меки убеждения.

Да, действително е много важно да умееш да правиш дълги паузи....

* Анализът е публикуван със съкращения. Оригиналното заглавие на текста е: "Посолският отговор на Москва": как трябва да се възпитават проблемни държави".

Превод Димитър Михайлов