Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви след продължилата си до късно снощи среща в Женева с руския си колега Сергей Лавров, че двамата са постигнали "яснота" за примирие в Сирия, но остава да бъдат доизработени детайлите.

След близо 10-часови разговори с прекъсвания в Женева вчера Кери каза, че "в огромната си част" техническите обсъждания по стъпките за подновяване на режима на спиране на огъня и подобряване на хуманитарния достъп са завършени. Той посочи, че експертите от двете страни ще останат в швейцарския град, като целта им ще бъде в следващите дни да финализират въпросите, останали нерешени.

Вчерашната среща се проведе месец след като Кери и Лавров обсъдиха в Москва неуточнен брой и неуточнено какви действия за подновяване на примирието.

Но както и в руската столица, нито Кери, нито Лавров разкри детайли около тях.

"Не искаме споразумение само за да имаме някакво споразумение", каза Кери след снощната среща с Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА. "Искаме да имаме нещо, което да е ефективно и което да работи за народа на Сирия, което да направи региона по-стабилен и по-сигурен и да ни доведе тук в Женева на масата за преговори, за да намерим политическо решение."

Мисля, че в най-скоро време ще представим плодовете на нашите съвместни усилия, каза Лавров.

И двамата първи дипломати дадоха ясно да се разбере, че около спирането на огъня все още има различия за преодоляване, но и двамата посочиха, че решението е много близо.

Те дадоха също да се разбере, че разграничаването на подкрепяните от САЩ бунтовници от свързания с Ал Каида Фронт "Ан Нусра" е бил един от проблемните въпроси в преговорите.

Русия и САЩ се договориха по конкретни направления в работата с Дамаск и сирийската опозиция, посочи Лавров, цитиран от ТАСС.

"Договорихме се по конкретни направления, по които ще работим с двете страни. Русия с правителството на Сирийската арабска република, а САЩ с опозицията", каза руският министър на външните работи. "И ние, и американските ни колеги ще работим с регионалните партньори."

Лавров заяви също, че каналите за взаимодействие между Русия и САЩ могат реално да подпомогнат усилията за постигане на решение за Украйна "в нормандски формат".

Ценим заинтересоваността на САЩ, на сегашното американско правителство да бъде подпомогнат процесът по изпълнение на Минските договорености. Ние имаме два канала, които редовно задействаме. Смятаме, че тези канали могат реално да подпомогнат усилията, които се предприемат в нормандски формат, посочи той.

Пет населени места са подписали споразумения за примирие в Сирия

Според информационния бюлетин на руския център по примирието на враждуващите страни в Сирия, публикуван на сайта на руското министерство на отбраната за последното денонощие пет населени места са подписали споразумения за примирие.

„През последното денонощие са подписани споразумения за примирие с представителите на четири населени места в провинцията Латакия и едно в Дамаск. Броят на населените места, присъединили се към примирието се е увеличил до 476“, пише в бюлетина.

Освен това са продължени преговорите за присъединяване към примирието с полевите командири на отрядите на опозицията в провинциите Алепо и Дамаск.

Броят въоръжени формирания, които са заявили привързаността си към прекратяването на бойните действия остава непроменен - 69.