В изказването си Хейли заявява, че Вашингтон "е съвестта на света и няма намерение да се отказва от тази си роля", съобщава в. "Взгляд".

Американският представител съобщи също за планове световната организация да се превърне в "ефективен инструмент за лансиране на американските ценности".

"Вече стана ясно какво се случва на планетата: след всяка акция на американската съвест, на Русия й се налага да си напряга мозъка и да вади света от безизходица", написа Захарова на страницата си във Фейсбук.

Тя отбелязва също, че съдейки по резултатите от последното десетилетие, на САЩ "повече подхожда роля на друг световен орган", напомняйки, че ООН не е инструмент за лансиране на американски или каквито и да било други ценности.

"ООН е шанс, даден на човечеството за предотвратяване на нови световни войни, възникващи в резултат на нечие прекомерно кръвно усещане за собствена изключителност", добави Захарова.

А най-страшното е, че представителят на САЩ възлага на съвестта да изпълнява някаква роля, заключи говорителят на руското външно ведомство.

Вестник "Взгляд" напомня, че в средата на март Хейли заяви, че САЩ не трябва да се доверяват на Русия и призова всички да се отнасят сериозно към "руската заплаха".

Хейли каза също, че Вашингтон "без колебание ще се противопостави на Русия, ако види, че нещо върви неправилно".