Държавният секретар на САЩ Джон Кери заплаши руския си колега Сергей Лавров да прекъсне всякакво сътрудничество за Сирия, ако Москва не прекрати бомбардировките на сирийския град Алепо, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че Кери е отправил ултиматума в телефонен разговор.

Говорителят на държавния секретар Джон Кърби заяви, че Кери е изразил сериозна загриженост от извършваните от руското и сирийското правителство нападения над болници, водни запаси и друга гражданска инфраструктура в Алепо, предаде Асошиейтед прес.

Кери е заявил пред Лавров, че САЩ смятат Русия за отговорна за използване на запалителни бомби и бомби за унищожаване на бункери в градски район, добави Кърби.

Джон Кери е заявил пред Сергей Лавров, че САЩ се готвят да прекратят двустранното споразумение за Сирия, включително предложеното партньорство за борба с тероризма, ако Русия не предприеме незабавни стъпки за прекратяване на нападенията над Алепо и не възстанови примирието.

В споразумението, подписано на 9 септември в Женева между САЩ и Русия, се предвиждаше създаване на руско-американски център за военно сътрудничество, припомня Франс прес.

Русия: Готови сме да продължим

Русия е готова да продължи сътрудничеството със САЩ за уреждането на сирийската криза, обяви късно вечерта руското министерство на отбраната.

"След телефонния разговор между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери министерството на отбраната и министерството на външните работи на Русия, по поръчение на президента Владимир Путин са готови да продължат съвместната работа с нашите американски партньори по сирийската проблематика".

Това заяви на брифинг в Москва първият заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-лейтенант Виктор Познихир, цитиран от ТАСС и БТА.

Той уточни, че в най-скоро време се предвижда да бъдат изпратени в Женева руски експерти за възобновяване на консултациите с американската страна с цел намиране на пътища за нормализиране на обстановката в района на Алепо и в Сирия като цяло.

По думите на генерал Познихир терористи подготвят провокация с използване на химическо оръжие в Алепо с цел да бъдат обвинени за това сирийските правителствени войски.

Сергей Лавров призова Джон Кери САЩ да изпълнят обещанието си да разграничат прозападните умерени бунтовнически фракции в Сирия от терористичните групировки.

Лавров отбелязал пред Кери в телефонния разговор, че Джебхат ан Нусра открито говори за чуждестранна подкрепа, включително за американски оръжейни доставки, съобщи руското външно министерство в комюнике.

Тази групировка, която бе клонът на Ал Кайда в Сирия, неотдавна се разграничи от терористичната мрежа и се преименува на Джебхат Фатах аш Шам.