Руски военни самолети са извършили през последните три дни повече от 60 полета, при които са поразили над 50 обекта от инфраструктурата на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД), съобщи висш руски военен, цитиран от ТАСС и БТА.

Вижте снимки >>>

"За три денонощия успяхме да подкопаем материално-техническата база на терористите и да намалим съществено бойния им потенциал", заяви генерал-полковник Андрей Картаполов, началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

Картаполов посочи, че руската бойна авиация нанася денонощно удари от военновъздушната база "Хмеймим", в крайбрежната сирийска провинция Латакия, по цялата територията на Сирия.

Операцията предизвика паника и дезертьорство сред терористите, увери той. Руското разузнаване констатира, че терористите напускат контролираните от тях райони.

"Около 600 наемници са напуснали позициите и се опитват да стигнат до Европа", каза Картаполов.

Според него Съединените щати са уверили руското министерство на отбраната, че в района на действие на руската бойна авиация "няма никой освен терористи".

САЩ няма да се противопоставят на Русия директно за ударите в Сирия

Президентът Барак Обама взе решение да не се противопоставя директно на Русия за нейната нова въздушна офанзива в Сирия, с надеждата, че руският президент Владимир Путин скоро ще изпадне в "патова ситуация", но одобри засилването на американските усилия срещу „Ислямска държава“, пише The Wahington Post, цитиран от Агенция "Фокус".

Обама предаде американската позиция по руските действия след среща със своите съветници в четвъртък. Детайлите бяха уточнени след среща в петък сутринта с директорите на агенциите за национална сигурност в Белия дом.

По същото време, президентът одобри предложения, направени основно във връзка с руските действия тази седмица, да увеличи интензивността на американските усилия срещу терористите.

Тези действия бяха препоръчани на Обама от председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили, генерал Джоузеф Ф. Дънфорд.

Те включват директни доставки на американско оръжие, по земя през Ирак, до сирийските кюрдски и арабски бойци, които в последните месеци са изтласкали джихадистите от голяма част от Северна Сирия.

Очаква се сега кюрдите да започнат настъпление към Рака, основния бастион и де факто столица на "Ислямска държава", в централната част на Северна Сирия.

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?