Американският министър на отбраната Аштън Картър призова днес в Испания Москва спешно да отговори на предложенията на Вашингтон за приемане на правила за поведение в сирийското небе с цел избягване на въздушни инциденти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американските и руските военни проведоха видеоконференция миналата седмица, на която представителите на Пентагона предложиха да се приемат правила за избягване на инциденти по време на паралелните кампании на въздушни удари в Сирия, извършвани от Русия и от водената от САЩ международна коалиция.

Но по думите на Картър оттогава не са последвали никакви действия на Москва в тази посока. "Чакаме руснаците. Дължат ни отговор", каза пред репортери американският министър на отбраната при посещение в авиобазата Морон де ла Фронтера в Испания.

Картър осъди "наистина безотговорното и непрофесионално" нарушаване на турското въздушно пространство от руски изтребители.

Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви по-рано днес, че Москва би се радвала да посрещне делегация от турското министерство на отбраната, за да обсъдят избягването на каквито и да било "недоразумения" в Сирия.

Американското предложение включва основни правила за сигурност, като спазване на безопасна дистанция между американските и руските самолети и използване на общи радио честоти за сигнали за бедствие, казаха официални източници.

Те допълват, че правилата биха били сходни с тези в гражданското въздухоплаване.

"Професионалното поведение изисква да доведат нещата докрай по отношение на направените предложения, а те още не са го направили. А това може да е още един признак за стратегическото им объркване, не знам", каза Картър.

САЩ и Русия защитават тезата, че имат един и същи враг - радикалната сунитска групировка "Ислямска държава", обявила халифат в цяла Източна Сирия и Северен Ирак.

Но САЩ яростно се противопоставят на подкрепата на Москва за сирийския президент Башар ал Асад и обвиняват Русия, че взема на прицел основно други бунтовници, които са против Асад, а не "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.