В своя реч пред военнослужещи от американската морска пехота в Калифорния, Картър е поставил на първо място „уродливият феномен, наречен ИД, с който сме длъжни да се сражаваме, и когото ще победим“, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Като втора по важност заплаха за сигурността на САЩ министърът е определил руската външна политика през последните години.

Длъжни сме да възпрепятстваме това (действията на Русия), както от гледна точна на нашите национални интереси, така и във връзка с това, че имаме важни съюзници и партньори в тази част на света, и имаме важни задължения по НАТО“, е заявил американският дипломат.

По думите на Картър „за съжаление, сме длъжни да наблюдаваме поведението на правителството на Русия, което в момента води страната в грешна посока“, което засилва конфронтацията с другите държави.
Според министъра на отбраната на САЩ Русия е избрала грешен външнополитически курс, който създава заплаха за сигурността на западните страни и това се проявява в събитията в Украйна.