Президентът Обама се опитва да достигне набелязаната от него цел от 10 000 одобрени заявления тази година – пише десният всекидневник – и събужда страховете, че администрацията действа прибързано, за да изпълни политическа цел.

Служители твърдят, че подлагат на всички необходими проверки всяка молба. Но скокът е смайващ: само в понеделник са одобрени повече документи, отколкото през целия януари или целия февруари.

«Администрацията на Обама препуска за да приеме колкото може хора повече преди да е изтекло времето – казва Джесика Вогън, политолог в Центъра за имиграционни изследвания. – Това е класическият сценарий, при който политическата целесъобразност бие предпазливостта. И се промъква някой, който не би трябвало да влезе, и следва трагедия».

Безсилен да спре гражданската война в Сирия, президентът Обама предложи САЩ като пристан за някои от хората, бягащи от конфликта, пише «Вашингтон таймс».

Той обеща да приеме 10 000 бежанци от 1 октомври м.г. до 30 септември. Към вторник вечерта администрацията е одобрила 2540 заявления за убежище – средно около 10 на ден.