Въоръжените сили на САЩ преместиха нова, монтирана на камион ракетна система за залпов огън с голям обсег, в базата си в южния сирийски град Ат Танф, близо до границите с Ирак и Йордания, съобщават два разузнавателни източника от региона, цитирани от Ройтерс и БТА.

Досега системата ХИМАРС (Високо мобилна артилерийска ракетна система) се намираше в Йордания.

Тя вече е пристигнала в пустинния гарнизон, където през последните седмици се струпва военна техника на фона на растящо напрежение, след като водената от САЩ коалиция нанесе удари по подкрепяни от Иран сили, за да им попречи да се приближат до базата в Ат Танф.

"Те пристигнаха в базата в Ат Танф и представляват значително засилване на военното присъствие на САЩ там", заяви високопоставен източник от разузнаването, без да съобщи повече подробности.

Той добави, че системата ХИМАРС вече е била разположена в Северна Сирия с подкрепяните от САЩ сили, които се бият срещу екстремистите от Ислямска държава.

САЩ са изпратили сили от базата в Ат Танф, които да създадат втора база в Аз Закф, на около 60-70 км на североизток, съобщи Абу ал Атир, говорител на една от бригадите на Свободната сирийска армия.

"Базата се проучваше в продължение на месеци, но вече е официална", заявява Ал Атир. "Тя беше построена и разширена и ако Аллах пожелае, след няколко дни ще бъде същата, като базата в Ат Танф", добави той.

Ал Атир съобщи също, че специални сили на САЩ патрулират територията на 100 км от Ат Танф. Контингентът на американските специални сили в Ат Танф и Аз Закф е увеличен, а опозицията е получила нови оръжия.

Полк. Райън Дилън, говорител на водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава, отрече създаването на нова база. Той обаче призна, че понякога силите на коалицията извършват патрули и обучение на места извън Ат Танф, които могат да продължат с дни или седмици, отбелязва Ройтерс.