Протестът на жените срещу Доналд Тръмп е събрал тази сутрин в центъра на Вашингтон около 500 000 души, съобщи в "Туитър" Кевин Донахю, заместник-кмет по обществената сигурност и правосъдието.

Предварително се очакваше в т. нар. марш на жените да участват около 200 000 души.

Още от ранното утро стичащите се тълпи даваха знак, че те ще бъдат по-многобройни от зрителите на вчерашната церемония по встъпването в длъжност на новия президент.

Също в "Туитър" Хилари Клинтън, която бе победена от Тръмп на изборите през ноември, поздрави участничките в днешния протест срещу президента. По думите й този протест е "важен, както винаги". В съобщението си в социалната медиа Клинтън бе включила и лозунга от предизборната си кампания: "Ние винаги сме по-силни заедно".

В други градове на САЩ, сред които Ню Йорк, Бостън, Лос Анджелис и Сиатъл, ще има общо 300 подобни протестни акции.

Хиляди демонстранти, мъже и жени, започнаха деня с такива походи в Австралия и Нова Зеландия, което е нещо безпрецедентно.

Вижте снимки>>

"Искам да защитя нашите права и да привлека вниманието върху факта, че когато хората демонстрират заедно, те са силни", каза Триша Норман, на 72 години, пристигнала във Вашингтон от Северна Каролина.

В съботната утрин метрото на американската столица бе пълно с жени, носещи розови шапчици с котешки ушички (pussy hats), превърнали се в символ на опозицията срещу Доналд Тръмп.

Очаква се над един милион души да се включат в днешните женски шествия, за да заклеймят сексизма и сексуалното насилие и да настоят за зачитане на правата на жените.