Консултациите имат предвид изграждането на допълнителен потенциал за ПРО, за да бъде предотвратена всяка възможност за Северна Корея да достигне обекти или населени пунктове в САЩ, каза Обама, отговаряйки на въпрос на телевизионната компания Си Би Ес относно новото ракетно изстрелване на Пхенян, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Президентът каза още, че не бил изненадан от действията на Пхенян. "Това е авторитарен режим, който действа провокационно, неведнъж е нарушавал резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, произвеждал е и е изпитвал ядрено оръжие, а сега се опитва да подобри системите си за изстрелване на ракети", отбеляза Обама.

Според ТАСС след проведения от Северна Корея четвърти ядрен опит на 6 януари Сеул и Вашингтон са се договорили да започнат преговори за разполагане в Южна Корея на мобилни комплекси ТААД, за да бъдат повишени възможностите за двустранна противоракетна отбрана.

Поразяващият обхват на тези комплекси е 200 км, а радиусът на засичане на вражески ракети е до 1000 км.

След като Северна Корея изстреля вчера ракета с далечен обсег, този процес очевидно ще бъде ускорен. В Сеул, Вашингтон и Токио смятат, че става въпрос за бойна междуконтинентална балистична ракета, посочва ТАСС.

Асошиейтед прес разкрива интересна подробност. Изстреляният вчера втори севернокорейски сателит е преминал точно над стадиона в Санта Клара, Калифорния, където час преди това е завършил финалът по американски футбол, широко известен като "мачът супербоул" - гвоздей в ежегодния спортен календар в САЩ.

Двата севернокорейски сателита с общото име "Куанмьонсон" (Блестяща звезда) извършват по една обиколка на Земята за 94 минути.

По американската класификация те са сателити за метеорологични прогнози, но също могат да служат за откриване на находища на полезни изкопаеми и за определяне на площите на горите, както и да дават данни на фермерите за очакваната реколта.