Това обяви Белият дом в политическа декларация, публикувана в официалния му уебсайт, минути след като Тръмп положи президентската клетва.

В декларацията не се уточнява дали системата за ПРО ще е различна от разработваните досега, нито колко ще струва, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Доналд Тръмп вече подписа първите си президентски укази. Сред тях е приетото от Конгреса изключение от закона за номинирания за министър на отбраната генерал от резерва на морската пехота Джеймс Матис да може да заеме тази длъжност, въпреки че се е уволнил преди по-малко от 7 години, съобщи говорителят на Тръмп Шон Спайсър.

През октомври беше съобщено, че Русия и Китай вземат "адекватни ответни мерки", за да се запази балансът в стратегическите въоръжения, застрашен от създаваната от САЩ глобална система за ПРО. Това заяви ген. Виктор Познихир, висш служител от руския Генерален щаб, на Сяншанския форум по сигурността в Пекин.

По думите на генерала военни експерти от Русия и Китай са анализирали бойните възможности на глобалната ПРО на САЩ и са установили, че тази система "съществено променя баланса на силите в областта на нападателните въоръжения, тъй като дава възможност по-ефикасно да се планира разоръжаващ ракетен удар".

САЩ и Полша започнаха да изграждат военна база, която е част от американската противоракетна система в Европа.