"Този случай е интересен с това, че беше първият, не в нашата история, а въобще, в който ставаше дума за появила се от никъде група от терористични групировки, които никога преди не са имали нищо общо помежду си. Ставаше дума за финансиране с наркодолари. Но този случай, въпреки че беше координиран на много високо ниво, не стана обеца на ухото, и след години се стигна до атентатите срещу кулите близнаци в Ню Йорк, а това беше първият сигнал, че се надига една нова опасност", коментира пред Дир.бг ген. Тодор Бояждиев, който по онова време е главен секретар на МВР и основен участник в разследването.

"Имаше широко международно сътрудничество, но ние бяхме инициатори, наша беше информацията и алармирахме редица други служби, след което тук бяха от ЦРУ, Мосад и японското разузнаване. С Бил Монтгомъри, който тогава изпълняваше функциите на посланик, защото титулярът и семейството му ги бяха изтеглили, страхувайки се за живота му, сме осъмвали в кабинета ми. Буквално пред Нова година бяхме до 11 часа там във връзка с тази история", разказа още Бояджиев.

Той уточни, че само преди два месеца с Хю Кенет Хил - изведеният от България американски посланик, са си разменили отново информация по случая и има нови данни. Очаквайте интервю с ген. Бояджиев с повече подробности за този и други подобни случаи в навечерието на излизането на новата му книга - "Изповед на шпионина". Тя ще се появи на пазара на 23 февруари.

Какъв е планът на терористите и как е спрян

В края на 1990 г. в Националната служба за защита на Конституцията (контраразузнаването) е получен сигнал за подготвян терористичен акт на 9 февруари 1991 г. В 9.30 ч. трябвало да бъдат взривени американското посолство, хотел "Шератон", сградата на "Интерпред" и японският хотел "Ню Отани" (сега "Маринела" - б.р.). Атентаторите са 10 души от 5 държави.

Всичко това се случва, докато САЩ се подготвят за първото военно нападение над Ирак - операция „Пустинна буря" трябва да започне до месеци.

Разследването показва, че през 1990 година в България започват да влизат хора с необичайни националности - японец, филипинец, палестинец, арабин, колумбиец.

По-късно е установено, че японецът е член на терористичната група "Червена армия", години по-рано взривила главния офис на "Мицубиши” в Токио, при което загиват 8 души. Палестинецът се оказва част от Организацията за освобождение на Палестина. А колумбиецът финансира групата с пари от кокаин.

Терористите са прехванати в хотел "София" преди да осъществят плановете си.
Властите в София обаче решават да не ги арестуват, защото доказателствата срещу тях са косвени. Предприета е друга тактика - да им подскажат, че планът им е разкрит. Намерен е начин до тях да стигне информация, че ги чакат дълги години затвор и те решават да напуснат страната.

След това международната операцията срещу терористите се развива извън границите на България. Документите, свързани с нея, все още са секретни.

Самият Хю Кенет Хил, който вече е пенсиониран дипломат и живее във Вирджиния, миналата година коментира пред bTV:

"Държавният департамент евакуира мен, семейството ми (имаме две деца) и един приятел, който беше дошъл на гости за Коледа, за две седмици с оглед нашата безопасност. Ако някой те заплаши с убийство и мислиш, че може да го извърши, няма как да не ти повлияе силно".

Той заяви още, че тогава е знаел само, че целта на терористите е била да взривят американското посолство, но не е имал информация за атака и срещу други сгради.