"С указ на президента Анатолий Иванович Антонов е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в САЩ, и за постоянен представител на РФ при ООН във Вашингтон“, се казва в официалното съобщение, публикувано на електронната страница на Кремъл, предаде ТАСС.

С друг указ Путин освобождава Антонов от заемания до този момент от него пост на заместник-външен министър на Руската федерация.

Антонов сменя Сергей Кисляк, който бе обвинен от американските медии, че е заговорничил с американски представители, за да улесни идването на Доналд Тръмп на власт, отбелязва Франс прес.

Антонов е роден през 1955 г. През 2004 г. - 2011 г. е начело на отдела по въпросите на сигурността и разоръжаването на министерството на външните работи на Русия. От 2011 г. до 2016 г. е заместник-министър на отбраната. През декември 2016 г. става заместник-министър на външните работи. Има репутация на опитен дипломат и преговарящ.

Сергей Кисляк, който по-рано заемаше поста на ръководител на руската мисия в САЩ, се върна в Москва в началото на юли.

Предизвестено назначение

Избирането на 61-годишния Анатолий Антонов за посланик в САЩ не е изненада.

Назначаването на Антонов, смятан за поддръжник на твърдата линия в отношенията със Запада, за ръководител на руската дипломатическа мисия в САЩ, е решено още в началото на есента на 2016 г., когато в Москва са били убедени, че президентските избори там ще бъдат спечелени от Хилари Клинтън – т.е. двустранните отношения ще останат напрегнати, съобщи по-рано този месец в. "Комерсант".

След избирането на Доналд Тръмп обаче руските власти не са преразгледали решението си. Впрочем, до нормализация в отношенията между Москва и Вашингтон така и не стигна след встъпването в длъжност на републиканеца. Нещо повече – САЩ дори наложиха нови санкции срещу Русия, припомнят от "Комерсант".

Кой е новият руски посланик в САЩ

Антонов бе публичното лице на руската военна намеса в Сирия, започнала през есента на 2015 г. Той организира многобройни пресконференции по въпроса, отбелязва "Форин полиси".

Като военен зам.-министър Антонов бе и движещата сила на руското нахлуване в Украйна през 2014 г. По тази причина ЕС го вкара година по-късно в черния си списък.

Анатолий Антонов изигра и водеща роля в словесната война между Москва и Анкара, след като турски самолети свалиха руски изтребител край границата със Сирия през ноември 2015 г.

Чрез него Кремъл отправяше обвиненията, че турският президент Реджеп Ердоган е свързан с незаконната търговия с петрол, извършвана от "Даеш" ("Ислямска държава"). Москва обаче се отказа от тези обвинения, когато се сдобри с Анкара месеци по-късно.

Антонов има и дългогодишен опит във воденето на преговори с американски чиновници. Той бе главният руски представител на преговорите "Нов СТАРТ" през 2010 г. Според един от участниците той си спечелил уважението на американците благодарение на деловия си маниер за водене на бързи преговори.

След срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г. Антонов отново стана главен представител на Русия на преговорите със САЩ за сътрудничество в сферата на противоракетната отбрана (ПРО). Той бил блестящ пропагандатор и противник в стремежа на Москва да не позволи на Вашингтон да разположи ракети на САЩ и НАТО в Европа, спомня си Алекандър Вършбоу - бивш посланик на САЩ в Русия и доскорошен зам. генерален секретар на НАТО.

През 2015 и 2016 г. Анатолий Антонов е начело на руските опити за започване на преговори с цивилни и военни представители на САЩ с цел постигане на договорка руските и американските самолети да спазват дистанция в небето над Сирия.

Реалната сила на Анатолий Антонов, както и на всички бивши руски посланици, е в контрола над въоръженията. Но въпреки качествата си Анатолий Антонов не е новатор, а изпълнител, смятат експерти. В САЩ той безпрекословно ще изпълнява заповедите на Кремъл.