Полицаите се отзовали на сигнал, че афроамериканец на възраст над 30 години ходи посред уличния трафик и се държи неадекватно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двамата служители на реда открили мъжа зад ресторант и му наредили да извади ръцете си от джобовете. Той не се подчинил, след което един от полицаите извадил огнестрелно оръжие, а другият - електрошоково устройство, казаха от градската полиция.

Заподозреният пристъпвал назад-напред, докато полицаите се опитвали да разговарят с него с насочени оръжия.

Внезапно мъжът извадил нещо от джоба си и го насочил с две ръце към полицаите, сякаш ще стреля. Тогава единият от полицаите произвел изстрел, а същевременно другият използвал електрошоковото устройство срещу мъжа, който впоследствие починал в болница, гласи версията на полицията в Ел Кахон, обявена на пресконференция от нейния началник Джеф Дейвис.

Той призова хората в града да запазят спокойствие и обеща прозрачност в разследването.

Полицейският шеф не каза какъв предмет е държал убитият, но отбеляза, че на местопроизшествието не е било намерено оръжие.

Двамата полицаи са в административен отпуск, каквато е стандартната процедура при такива случаи, добави Дейвис.

Случаен минувач е предоставил доброволно на разследването видеозапис на случая, заснет с мобилен телефон. Властите публикуваха снимка от видеото, на която се вижда как двамата полицаи са насочили оръжията си към човека, насочил някакъв предмет към тях, съобщи Ройтерс.

Агенцията припомни, че преди няколко дни в Шарлът, Северна Калифорния, и в Тълса, Оклахома, полицаи простреляха смъртоносно чернокожи мъже, което предизвика протести срещу полицейския произвол на расова основа.

Размириците в Шарлът накараха местните власти да обявят извънредно положение и да наложат полицейски час.