Това реши съдебното жури, като решението бе обявено от главния прокурор на град Сейнт Луис, щата Мисури, Боб Маккълъх, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
 
Той посочи, че журито не е намерило достатъчно основания за образуване на углавно дело срещу полицая Дарън Уилсън, съобщи ТАСС. Маккълъх призна, че решението няма да бъде прието от някои хора, но го определи като "добро".

Убийството на 18-годишния Майкъл Браун на 9 август предизвика протести и негодувание от отношението на полицията към малцинствата, посочва Ройтерс.

Сблъсъци във Фъргюсън

След обявяването на решението на съдебното жури във Фъргюсън се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда. Чуха се изстрели и бяха изпочупени прозорците на полицейски коли.
Полицията използва сълзотворен газ, за да разгони демонстрантите.

Вижте снимки >>

"Убийци, не сте нищо друго освен убийци", крещеше по мегафона жена към полицаите. След като решението на съдебното жури бе обявено, полицията нареди на множеството да се разпръсне.

Пред Белия дом във Вашингтон стотици протестиращи вдигнаха юмруци в знак на протест, други пък легнаха на земята.

На сутринта във Фъргюсън бяха подпалени сгради и автомобили, протестиращи изпочупиха прозорци на полицейски коли и сгради, няколко от които бяха плячкосани и подпалени. Полицията отново се опита да разпръсне тълпата със сълзотворен газ.
Губернаторът на щата Мисури Джей Никсън нареди във Фъргюсън да се изпратят допълнителни сили на Националната гвардия.

Мотиви за решението на съдебното жури

Прокурорът подчерта, че федералното разследване по случая все още е в ход. Той съобщи също, че полицаят е стрелял 12 пъти по Майкъл Браун, като фаталният изстрел е уцелил главата на тийнейджъра.

Журито, съставено от деветима бели и трима чернокожи членове, заседаваше ежеседмично от 20 август, за да прецени доказателствата по случая.
За да бъде подведен под отговорност полицаят Дарън Уилсън, бяха нужни гласовете на най-малко деветима от членовете на журито. Прокурорът не разкри единодушно ли е било решението.

Реакция на семейството

Семейството на убития младеж изрази "дълбоко разочарование" от решението на съдебното жури. В изявление, огласено от семейния адвокат, близките на Майкъл Браун призовават съпричастните към болката им хора да канализират негодуванието си към "пътища, които ще доведат до позитивна промяна".

Обама: Не вандалствайте

"Ние сме страна, основана на върховенството на закона, така че трябва да приемем, че това е решение, което съдебното жури трябваше да вземе", каза президентът Барак Обама. Според него е разбираемо, че някои американци ще бъдат "дълбоко разочаровани - дори гневни".

Той призова обаче протестите да бъдат мирни, а протестиращите да се съсредоточат върху начините да се простигне по-голям напредък в сближаването между полицията и техните общности.

"Това няма да стане, като се хвърлят бутилки. Няма да стане, като се чупят прозорци на автомобили. Няма да стане, като случаят се използва за вандалски прояви", заяви Обама.

И още безредици

Въпреки призивите на президента и семейството на Майкъл Браун хората да запазят спокойствие, а полицията да прояви сдържаност, гневни протестиращи скандираха тази нощ във Фъргюсън: "Щом няма правосъдие, няма да има и мир".

Хиляди хора, протестиращи срещу "отказа от правосъдие", се събраха и на много други места в САЩ, като площад "Таймс скуер" в Ню Йорк.
Във Вашингтон множеството, събрало се пред Белия дом, носеше плакати, на които пишеше: "Справедливост за Майк Браун", и скандираше "Горе ръцете, не стреляйте". На други плакати се четеше: "Спрете расисткия терор на полицията" и "Животът на чернокожите също струва нещо".

Протести имаше и в Бостън, Филаделфия, Денвър, Сиатъл, Чикаго и Солт Лейк Сити.