Това съобщава днес в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на служители от правителството на Обама, предадоха Ройтерс и БТА.

Вестникът допълва, че Пентагонът ще обяви края на програмата по-късно днес. Президентът на САЩ Барак Обама ще ревизира подхода на Вашингтон към подкрепата за сирийските бунтовнически сили, след като програмата на Пентагона за обучаването им започна доста несполучливо.

Обама ще направи изявление по въпроса в близките часове, заяви пред журналисти в Лондон министърът на отбраната Аштън Картър.
"Много скоро ще чуете от него какви предложения е одобрил и какво ни предстои да правим от тук нататък", посочи Картър.

Той добави, че работата на САЩ с кюрдите е добър пример за ефективен подход с боеспособна, мотивирана бойна сила на терен. Министърът не посочи повече подробности.

Позовавайки се на високопоставен представител на Пентагона, "Ню Йорк таймс" пише, че вече няма да бъдат набирани умерени сирийски бунтовници за обучение в Йордания, Катар, Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства.

Вместо това ще бъде създаден много по-малък учебен център в Турция, където ще се обучава малка по численост група, в чийто състав ще влизат лидери на опозиционните групи.

При руски въздушни удари преди дни бе разрушен главния оръжеен склад на сирийската групировка "Лиуа Сукур ал Джабал", чиито бойци са преминали военно обучение, организирано от ЦРУ в Саудитска Арабия и Катар.
"Новите удари, извършени вчера, напълно са унищожили главния ни оръжеен склад в западната провинция Алепо", каза на 7 октомври командирът на "Лиуа Сукур ал Джабал" Хасан Хадж Али.

Миналата седмица групировката също бе подложена на руски въздушни удари, след като Москва започна въздушната си операция в подкрепа на Дамаск.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър осъди вчера  "безотговорното поведение" на Русия в Сирия и я предупреди, че скоро може да даде човешки жертви. Картър нарече днес поведението на Русия в Сирия безотговорно и обречено на неуспех.

"Ние няма да се съгласим да сътрудничим с Русия, докато тя продължава да преследва погрешната си стратегия", заяви Картър след среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел.