Така той спази обещание, поето по време на кампанията си за изборите миналия ноември, съобщава БНР.

Указът има за цел да сведе до минимум финансовата тежест на този закон преди неговото анулиране, уточниха от Белия дом.

Законът даваше възможност на всички американци да имат здравна застраховка.

В първата си реч като президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да направи Америка отново богата, горда и безопасна, както и да върне властта в ръцете на хората. Той обеща още, че ще изкорени ислямския тероризъм.

Ще заздравим старите съюзи, ще създадем нови и ще обединим цивилизования свят срещу ислямския тероризъм, който ще елиминираме напълно от лицето на земята, каза Доналд Тръмп след като положи клетва като 45-ия президент на САЩ.

Преди да влязат в Белия дом, след полагането на клетва, новият американски президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания поведоха традиционното шествие от Капитолия по "Пенсилвания авеню", където бяха приветствани от хиляди хора.

Президентът и първата дама слязоха по стълбите пред Конгреса заедно с вицепрезидента Майк Пенс и съпругата му Карън, придружени от почетен военен ескорт.

Доналд Тръмп заяви, че първият му ден на поста президент на САЩ е страхотен. Той каза още, че хората, които не са се отнасяли особено добре с него, са признали, че се е справил много добре при встъпването си в длъжност.

Сякаш Бог ни гледаше отгоре, допълни Тръмп пред аудиторията на баловете в негова чест. Новият президент и съпругата му Мелания танцуваха под звуците на емблематичната песен на Франк Синатра "Май уей", в компанията на вицепрезидентската двойка и членове на семейство Тръмп.

Същевременно полицията във Вашингтон използва сълзотворен газ, за да овладее размириците в центъра на града. Около 1000 души протестираха там срещу Доналд Тръмп. Демонстранти в черни дрехи чупиха витрини и коли.

Имаше и по-мирни демонстрации близо до Капитолия.

Над 200 души са арестувани, съобщи представител на силите на реда във Вашингтон.

Протестен поход се подготвя и за днес, като участие в него са заявили около 35 000 души