Празникът е един от най-почитаните в САЩ.

Камиони, натоварени с пясък и полицаи с точен мерник, ще се смесят с празнуващите улични тълпи в профилактично усилие да се избегне трагедия в една година, белязана от поредица от масови убийства в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Централно внимание на правоохранителните органи е насочено към традиционния парад, организиран от универсалния магазин "Мейсиз" - едно от най-масовите улични събирания в Ню Йорк.

АП припомня, че в миналогодишен брой на англоезично списание на екстремистката групировка "Ислямска държава" именно празничното шествие за Деня на благодарността се споменава като "отлична мишена" за атака.

Десетки огромни камиони, натоварени с пясък и тежащи по над 32 тона, ще са готови да преградят движението по всяко кръстовище от 3-километровия маршрут на шествието от Сентрал парк до големия магазин на "Мейсиз" на 34-а улица.

Полицаи с автоматично оръжие и с преносими детектори за радиация ще сноват сред тълпите, а снайперисти по покривите ще наблюдават прозорците на сградите и балконите за всяко съмнително движение по тях.

Вижте снимки >>>

Шествието започва в 9 часа и ще се предава на живо по телевизия Ен Би Си. В него ще участват редица холивудски и поп знаменитости.