Той отново се нахвърли срещу медиите с думите: "Време е да изобличим лъжите на мошеническите медии" и да разкрием ролята им в подбуждането на насилие. "Единствените, които дават платформа на групите, всяващи омраза, са самите медии и фалшивите новини".

Те не съобщават фактите, те не искат да съобщят, че аз се изказах твърдо против неонацистите, белите супремасисти и Кей Кей Кей (Ку Клукс Клан)". Онова, което се случи в Шарлотсвил, удари в сърцевината на Америка и тази вечер цялата тази арена единодушно осъжда негодниците, които всяха омраза и извършиха насилие, каза президентът, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Той обаче много бързо насочи гнева си към медиите: "Открито призовах да бъде излекувано единството и да има любов" веднага след събитията в Шарлотсвил, но думите ми бяха изтълкувани погрешно.

Президентът бе остро критикуван и от републиканци, и от демократи, защото не назова неонацистите и други групи, всяващи омраза в първата си реакция на протеста в Шарлотсвил на 12 август и защото каза, че вина за насилието носят и двете страни.

Тръмп се изказа на митинга след като вицепрезидентът Майк Пенс и други оратори призоваха за единство. Извън конгресния център във Финикс станаха спречквания между привърженици на Тръмп и протестиращи.

Кметът на Финикс Грег Стантън бе помолил Тръмп да отложи политическия си митинг, за да даде време за помирение след събитията в Шарлотсвил.

Протестиращи срещу Тръмп до конгресния център скандираха: "Срам, срам, срам" и "Не на Тръмп, не на Кей Кей Кей, не на фашистки Съединени щати".

Негови привърженици отвърнаха с викове: "Постройте стената". В конгресния център не отиде никой от двамата сенатори от Аризона - Джон Маккейн и Джеф Флейк.

Губернаторът републиканец Дъг Дюси посрещна Тръмп на летището, но не присъства на митинга. Визитата на Тръмп е първата му в Аризона като президент.