Говорител на френското правителство каза, че мълчанието е по-добро от всяка друга реакция на нецензурните изрази, използвани от президента на САЩ Доналд Тръмп относно имигрантите от африкански страни и от Хаити, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бенжамен Гриво заяви пред репортери в Париж, че "явно не е препоръчително" да се говори така, както Тръмп, "който, според съобщенията", риторично запита защо САЩ трябва да приемат повече имигранти от Хаити и други "мизерни дупки" в Африка, вместо например от Норвегия.

Според Гриво "трябва да спазваме коректен език, особено когато говорим за страни, които понякога страдат от лошо време, от голяма бедност и които са в много тежко положение".

Споменаването на Норвегия, макар и само като сравнение, озадачи и смути норвежците, още повече, че нетактичната забележка на Тръмп бе направена на двустранна среща с норвежкия премиер.

Хенрик Хелдал - коментатор на уебсайта "Американск политик" писа, че изразеното от Тръмп отношение към Норвегия би могло да бъде приветствано, ако не беше втората част от изявлението на американския президент.

"Начинът, по който го каза, гарантира, че реакцията тук ще бъде много негативна", посочи той.

Според Хилде Рестад - университетска преподавателка по международни анализи, Тръмп е успял по неестествен начин да похвали Норвегия, като в същото време обижда нейните граждани.

"Не искаме да бъдем ласкани по този начин от този президент на САЩ", подчертава тя.

Високопоставен член на администрацията на Белия дом съобщи, че американският шарже д'афер в Хаити Робин Диало е извикан на среща с президента на карибската островна страна за обяснение относно изявленията на Тръмп.

Ботсвана също повика за обяснения американския посланик в страната.

Същевременно в Туитър Тръмп написа, че никога не е казал нещо лошо за хаитяните, предадоха световните агенции.

"Никога не съм казвал нещо обидно за хаитяните освен нещо, което е очевидно, а именно, че Хаити е една много бедна и изпитваща трудности страна", написа в Туитър Тръмп.

"Никога не съм казвал "изгонете ги". Това е измислица на демократите. Имам страхотни отношения с хаитяните", допълни Тръмп в Туитър.

Той добави, че може би трябва да записва заседанията си. Сенаторът демократ Дик Дърбин, присъствал на срещата с Тръмп, на която е била обсъждана имиграцията, каза пред американски медии, че президентът на няколко пъти използва думите "мизерни дупки".

"Той произнесе на няколко пъти тези думи, изпълнени с ненавист", каза Дърбин, подлагайки на съмнение опровержението, направено в Туитър от Тръмп.