Обама поднесе най-дълбоките си съболезнования на близките на жертвите, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

В изявление на Белия дом се посочва, че американското министерство на отбраната е започнало разследване на случая.

"Ще изчакаме резултатите от това разследване, преди да направим окончателна преценка на обстоятелствата на тази трагедия", се казва в изявлението на Обама.

Той допълва, че заедно със съпругата си Мишел се молят за всички цивилни, засегнати от инцидента, за техните семейства и близки.

В обстрела бяха убити 19 души, повечето от които медици, както и цивилни, сред които три деца. Тридесет и седем души бяха ранени, припомня Франс прес.

Заид ал Хусейн върховният комисар на ООН за човешките права заяви, че въздушният удар по болницата може да се разглежда като военно престъпление, ако правосъдието прецени, че той е бил умишлен, предаде Франс прес.

Президентът на Лекари без граници Мение Николай призова за възможно най-пълна прозрачност при разследване от страна на коалицията в Афганистан на случилото се в Кундуз.

НАТО, която разполага с 13 000 души в Афганистан, от които 10 000 американци, не призна официално, че бомбардировката е била свързана с американски удар и се ограничи да говори за възможни странични жертви на въздушна операция.

Американските въоръжени сили съобщиха пък, че са нанесли въздушен удар срещу бунтовници в околностите на болницата. Ударът е бил срещу талибани, които стреляли по американски военнослужещи, подпомагащи в операцията на афганистанската армия за отвоюване на Кундуз от ислямистките бунтовници.

Бан Ки-мун осъди нанесения въздушен удар по болницата

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди нанесения от САЩ въздушен удар по болница на хуманитарната организация "Лекари без граници" в афганистанския град Кундуз и призова за щателно разследване на случилото се, предаде ТАСС.