"Без да навлизаме в подробности, можем да кажем, че учебна ракета без боен заряд беше върната благодарение на сътрудничеството на кубинското правителство", каза Марк Тонър, цитиран от световните агенции и БТА.

Миналия месец в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че ракетата, произведена от компания "Локхийд Мартин", е била изпратена в Европа за военно учение през 2014 г., но незнайно как се озовала в Куба, което може да е притесняваща загуба на военна технология, припомня Ройтерс.

"По юридически причини не можем да съобщим подробности по случая", обясни Тонър, но подчерта, че възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни помагат на САЩ да взаимодействат с кубинското правителство по въпроси от взаимен интерес.

Американското правителство обикновено изпраща на потенциалните си клиенти ракети без заряд, предназначени за учения, преди да им продаде действащи оръжия, посочва Франс прес.

С одобрението на Държавния департамент ракетата на корпорация "Локхийд Мартин" била изпратена от производителя в Испания за учения на НАТО. След това тя била пратена с товарен самолет във Флорида през Франкфурт.

Там, изглежда, е станала грешка в логистиката - ракетата отпътувала за Париж, а оттам с товарен самолет на "Ер Франс" за Хавана.

След като американското правителство информирало официално кубинското ръководство, че учебната ракета е попаднала по погрешка на острова и американската страна иска да си я върне, Куба съобщила, че ще я предаде.

Група американски експерти посетили Куба за установяване на състоянието на ракетата и вчера тя бе върната в САЩ, отбелязва ТАСС.