Това предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен член на президентската администрация, пожелал анонимност.

Вчера американският президент оповести преразглеждане на американската политика спрямо Куба. Двете държави възстановяват дипломатическите си отношения след повече от 50 години.

Вижте снимки >>>

Обама приложил същата тактика преди възобновяването на ядрените преговори с Иран, пише "Ройтерс".
В продължилите месеци разговори в Канада и Ватикана е участвал един от най-близките съветници на Обама.

"Решението на Канада да бъде домакин на тайните разговори между САЩ и Куба за нормализиране на техните отношения осигури на двете страни нужната им дискретност", коментира междувременно канадският премиер Стивън Харпър.

В кратко изявление той поздрави Вашингтон и Хавана за успешния диалог и добави, че Канада - която поддържа пълни дипломатически отношения с Куба - ще подкрепя бъдещата Куба, възприела "ценностите на свободата, демокрацията, човешките права и върховенството на закона".

Обама беше убеден, че "ако има нещо във външната политика на САЩ с изтекъл срок на годност, то това е политиката на САЩ към Куба", казва източник за "Ройтерс".

По думите му папата изпратил в началото на това лято лични писма до Обама и кубинския лидер Раул Кастро, в които ги призовал да си разменят затворници и да подобрят двустранните отношения.

На аудиенцията на Обама при папата през март във Ватикана двамата говорили главно за хода на тайните преговори.

Сенаторът демократ от Илинойс Ричард Дърбин потвърди пред Ройтерс, че Франциск е изиграл ключова роля.
По думите му в дипломатическия процес е участвал и архиепископът на Хавана кардинал Хайме Ортега.

"През това лято държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял четири пъти по телефона с кубинския външен министър, като са обсъждали само съдбата на осъдения за шпионаж в Куба Алън Грос", каза друг източник.

По думите му първите разговори очи в очи за размяната на затворници и възстановяване на дипломатическите отношения са се състояли през юни 2013 г.

Ръководители на преговорния екип са били Бен Роудс, зам.-съветник по националната сигурност, и Рикардо Сунига, водещ експерт по въпросите на Латинска Америка в Съвета за национална сигурност.

Засега не се известни имената на кубинските преговарящи.

В Куба празнуват новината за историческото възобновяване на отношенията между САЩ и Куба.