САЩ изразиха готовност да засилят санкциите срещу Русия при необходимост, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Вчера финансовите министри на еврозоната одобриха 1.8 млрд. евро помощ за Украйна.

Кредитното споразумение бе подписано от американския финансов министър Джейкъб Лу, който е на посещение в Киев, и от украинския министър на финансите Наталия Яреско.

Вижте снимки >>>

"Между САЩ и Украйна бе подписана декларация за предоставяне на кредитни гаранции. Правителството на САЩ дава на Украйна гаранции в размер на 2 милиарда щатски долара", заяви Яреско, цитирана от ТАСС. Тя отбеляза, че това ще позволи да продължи извършването на реформи в Украйна, "ще привлече международно финансиране и заеми".

Джейкъб Лу поясни механизма за осигуряване на гаранциите. Той уточни, че днес е подписана декларация за намерения. По думите му правителството на САЩ се е договорило през първата половина на 2015 година да постигне споразумение за кредитни гаранции от 1 милиард долара, при условие че Украйна продължи курса на реформи.

Освен това американската страна планира да се обърне към Конгреса за още 1 милиард долара, ако Украйна все още се нуждае от подкрепа.

Лу подчерта, че САЩ очакват от Украйна "следващи стъпки в реформирането на финансите, изкореняването на корупцията, подобряването на бизнес климата". Американският министър, цитиран от Ройтерс, спомена и руската подкрепа за сепаратистите в Украйна, заради която САЩ и Европейският съюз са наложили санкции на Русия.

Като заяви, че САЩ са против "руската агресия", Лу добави: "Оставаме готови да направим още (по санкциите), ако е необходимо. За тази цел ще продължим да работим с нашите съюзници за засилване на натиска върху Русия".