Преди седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че за да бъде реализиран проектът, българското правителство иска „Уестингхаус” да се яви като стратегически инвеститор, който да участва със свеж финансов ресурс в проекта и да не излиза от него възможно най-дълго.

"Проектът за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" с "Уестингхаус", по така предложената схема и подписани споразумения от предишното правителство, ние не можем да го потвърдим. Да, ще продължим да работим с "Уестингхаус", но не по договарянето по този начин. Готови сме да работим по това споразумение, ако те са инвеститор, но ако са търговец - не можем. Ако вляза и кажа, че трябва да изтеглим $10 млрд. дълг, как ще реагира парламентът?", коментира премиерът Бойко Борисов от трибуната на НС.

Предвиждаше се участието на чуждия инвеститор да е 49%. Според запознати с преговорите компанията е искала да участва с проект и технология, а българската страна да поеме разходите.

Основно искане на България е да не се изискват държавни гаранции и осигуряването на финансиране да не бъде за сметка на дълга и дефицита на страната ни.

Според последните изчисления изграждането на 7-ми блок би струвало над 7 млрд. долара. Срокът, в който „Уестингахус” трябваше да потвърди, че са съгласни да инвестират 49% от капитала, изтече, а съгласие не е декларирано. Ако на по-късен етап компанията реши да инвестира кеш, проектът може да бъде възобновен.

Според източници от управляващите „Уестингхаус” няма да има право на претенции за разходите до момента, ако проектът не се реализира.

На този етап Министерство на енергетиката и „Уестингхаус” не коментират. След съгласуване на позициите те ще излязат със съобщения.