Президентът Барак Обама заяви в телевизионно обръщение, че САЩ ще оглавят "широка коалиция" срещу джихадистката организация и няма да се поколебаят да ги атакуват. Американски войски няма да участват в сухопътни сражения, ще се действа с въздушни удари и подкрепа от партньорските сили на място, уточни той.

В сряда американският държавен секретар Джон Кери пристигна в Саудитска Арабия с цел да бъде създадена коалиция от над 40 държави срещу джихадистите от ИД, които сеят терор в своя "халифат" в Сирия и Ирак, съобщи американски държавен служител, цитиран от Франс прес и БТА.

Резултатът от натиска на Кери е, че десет арабски страни, включително Саудитска Арабия, са приели да участват редом до САЩ в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Това се казва в комюнике, публикувано след среща в Джеда в присъствието на американския държавен секретар Джон Кери.

Ангажиментът може да включва участие в "координирана военна кампания", се уточнява в текста. Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Катар, Оман, Египет, Ирак, Йордания, Ливан и САЩ "декларираха споделения си ангажимент да бъдат единни срещу заплахата от тероризма за региона и света под всички негови форми, включително т. нар. "Ислямска държава", се уточнява в комюникето.

  Турция няма да участва във военни действия

Турция, като страна, която граничи с Ирак и със Сирия, се съгласи да се включи в предложената от САЩ коалиция, но само с хуманитарни операции.

Правителството е взело решение Турция да не участва във военна операция, за да не рискува живота на турските дипломати, които са заложници при джихадистите.

И през 2003 г. Анкара не разреши на САЩ да разположат 60 000 войници на нейна територия и да използват военновъздушни бази срещу режима на Саддам Хюсеин. Затова сега САЩ са поискали Турция да възпрепятства преминаването на джихадисти към Сирия. За тази цел Турция затяга контрола по сигурността на границите.

Германия и Великобритания отказват въздушни удари

Външните министри на Германия и Великобритания Франк-Валтер Щайнмайер и Филип Хамънд също заявиха на среща в Берлин, че страните им няма да участват във въздушни удари срещу джихадистите.

"За да съм съвсем ясен - от нас това не е искано и няма да го правим", каза Щайнмайер.

Той призова за обща  политическа стратегия срещу радикалните ислямисти, защото бомбардировки над местата, където са съсредоточени те, не са достатъчни.
Германия ще инициира след края на годишното събрание на ООН в края на септември разговор на външните министри от Г-7 с арабските им колеги за общи действия.

Хамънд пък заяви, че Великобритания "изцяло подкрепя подхода на САЩ за образуване на международна коалиция" срещу ИД, която определи като "варварска", и посочи, че страната му не изключва никакви варианти как да помогне на такава коалиция.

На въпрос за предложението на Обама за въздушни удари обаче отговори:

"Нека бъда ясен: Великобритания няма да участва в никакви въздушни удари в Сирия. Вече водихме тази дискусия в парламента ни миналата година и няма да преразглеждаме тази позиция."

Франция може да участва

Франция може да участва във въздушна операция срещу ИД в Ирак, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс. Действията в Ирак и Сирия трябва да бъдат от различен характер, смята той.

"Правителството и малцинствата в Ирак ни призоваха на помощ. Ще им отговорим с доставки на военен материал и хуманитарна подкрепа. Ако е нужно, ще участваме във въздушни военни действия", добави Фабиюс, цитиран от АФП и БНР.

Белгийският министър на външните работи в оставка Дидие Рейндерс пък съобщи, че е склонен неговата страна да се включи в международна коалиция. Рейндерс се обяви против доставката на оръжия за съпротивата в Сирия, тъй като трудно би могло да се предвиди в чии ръце ще попадне снаряжението.

Китай е предпазлив

Китай отвърна предпазливо на призива на американския президент, като каза, че светът трябва да се бори с терора, но че и суверенитетът на страните трябва да бъде зачитан.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин все пак каза, че светът се изправя пред терористична заплаха, която е "ново предизвикателство" за международното сътрудничество. Китай се обявява срещу всички форми на тероризъм и смята, че международната общност трябва да си сътрудничи в борбата срещу тероризма.

Русия: Удари без санкция на ООН - агресия

Борбата срещу войнствените ислямисти трябва да се води при спазване на териториалната цялост на Сирия и Ирак, обяви Русия.

"Важно е борбата със злото да става при строго придържане към практиката на международното право, въздушни удари срещу ислямистките екстремисти в Сирия без мандат на Съвета за сигурност на ООН ще бъдат акт на агресия"" каза говорителят на външното министерство Александър Лукашевич.

Иран е с резерви

Иран пък заяви, че оформящата се международна коалиция за борба срещу джихадистите е "обвита в сериозни двусмислици".

"Съществуват сериозни резерви относно решимостта на тази коалиция искрено да се бори срещу коренните причини за тероризма", отбеляза говорителка на иранското външно министерство.
Тя не спомена конкретно призива на Обама, но обвини някои членове на коалицията, че са "военни и финансови поддръжници на терористите в Ирак и Сирия".