Хиляди пожарникари със самолети, хеликоптери и друга техника се борят от дни със стихията, но усилията им се оказаха недостатъчни. Сред най-опасните пожари е този в окръг Лейк, северозападно от Сакраменто, който достигна размер от 10 хиляди хектара.

Огънят прекъсна трафика по ключови магистрали. Десетки домове и сгради в окръга са опожарени. Заплашени са хиляди местни жители. Извънредният режим ще позволи на щатските власти да мобилизират Националната гвардия и допълнителни финансови ресурси.

Вижте снимки>>

Горещината и сушата силно затрудняват задачата на пожарникарите, предадоха ДПА и БНР.

Много от пожарите са причинени от мълнии, твърдят местни медии. Губернаторът на щата Джери Браун обяви извънредно положение, като каза, че жестоката суша и екстремалните климатични условия са превърнали големи части от щата в "барутни погреби".

Това негово решение ще позволи по-бързо да се заделят средства и ресурси към огнените зони, отбеляза в. "Лос Анджелис таймс". С пламъците по места вече се борят около 8000 пожарникари. Американската агенция по горите съобщи, че при пожар в община Модок в североизточната част на щата е загинал огнеборец.

Нов голям пожар възникна снощи северно от Сан Франциско и вече обхваща площ от 9000 хектара. До момента само около 5 процента от този пожар е под контрол, пише вестникът. 650 души там е трябвало да напуснат домовете си. "Никога досега не сме се сблъсквали с пожар от такъв мащаб", каза говорител на агенцията по горите.