"Бюрократи" на групировката са започнали да напускат града по посока на Дейр аз Зур, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Новината съобщи полковникът от военноморските сили на САЩ Джеф Дейвис, който е говорител на Пентагона.

"Сега наблюдаваме масово напускане на техни ръководни кадри. Това както изглежда е много добре организирано изтегляне на много от техните хора, които не участват в сражения", каза говорителят.

Изтеглянето на "бюрократите" на ИД е по посока изток покрай северния бряг на река Ефрат към провинция Дейр аз Зур. Според говорителя на Пентагона джихадистите са предприели тази стъпка, защото виждат, че се приближава краят в Ракка. Битката за сирийския град обаче ще бъде тежка, допълва говорителят.

Оглавяваната от САЩ многонационална коалиция от месеци обстрелва района на Ракка. В четвъртък бяха нанесени 17 удара край града, които бяха насочени срещу позиции на ИД. Единадесет удара бяха нанесени по позиции на ИД в Дейр аз Зур.

Говорителят на Пентагона не каза колко членове на ИД са напуснали Ракка и каква роля са играли те в структурата на организацията.

Подкрепяната от САЩ коалиция между сирийски кюрдски и арабски бойци обяви вчера, че започва нова атака срещу ИД, след като превзе десетки села в предишната фаза от битката за отслабване на джихадистите в техния сирийски бастион.

Коалицията от кюрдски и арабски бойци иска да обсади Ракка и да прекъсне пътя между града и бастиона на ислямистите в Дейр аз Зур покрай река Ефрат.